1. Още не е късно да засадите луковици. Без много усилия можете да ги вмъкнете под тревния килим или където пожелаетe. Заложете и луковици в саксии за форсаж. Не забравяйте да експериментирате с някое ново и непознато цвете.

2. Температурите през нощта вече са опасно ниски за някои цветя. Не се чудете и ги приберете, преди да са пострадали.

3. Задръжте цветното настроение и в мрачните дни със смесени контейнери, които съдържат хризантема, брасика, ерика, калуна, теменужки, скимия и др.

4. Погрижете се да защитите младите растения от зимния студ. Клонки и слама са най-ефективният и евтин избор.

5. Засадете вечно зелени иглолистни растения, докато почвата все още е топла. Осигурете опорни колчета за по-високите растения, ако в района има постоянни ветрове. Не пропускайте поливки, ако не падат достатъчно дъждове, а времето е топло за сезона.

6. Саксиите, които ще зимуват навън, вдигнете на високо. Махнете подложките, за да не се задържа излишна вода в тях. Особено за керамичните саксии и кашпи това е много важно, защото ако замръзнат, ще се спукат.

7. Времето е подходящо, ако искате да преместите някой храст или дърво на друго място. Започнете да копаете по-отдалече, защото не бива да наранявате младите коренчета. Не забравяйте да подрежете короната, за да намалите изпарението от листата.

8. Съберете семенца от многогодишните студоустойчиви растения. Можете да ги засеете директно на желаното място, но първо подгответе почвата. Плевелите не са желани.

9. Заложете за вкореняване резници от декоративни дървета и храсти. Методът с буркана би трябвало да свърши чудесна работа не само за розите.

10. Предзимна резитба на розовите храсти е наложителна, особено в районите с много ветрове и сняг. Сега стъблата се режат високо. Ако няма опасност от пречупване, оставете плодовете на розите за птиците през зимата.

11. Спрете да мъчите летните цветя. Отстранете погрознелите стъбла от лехите и висящите саксии, а почвеният субстрат вложете в компостера или съберете на едно място. Него можете да използвате догодина в градината. Почистете саксиите.

12. През този месец успешно могат да се вкоренят зрели резници от розмарин, мащерка, ломонова вербена и др. Някой билки все още могат да се размножават чрез делене.

13. Разхвърляйте оборски тор в почистените лехи и празните пространства.

14. Почиствайте тревните площи и алеите от падналите листа. Премахнете растителните остатъци и от цветните лехи. Гледайте на това като превантивна мярка срещу болести и неприятели. Шумата може да събирате на едно място в импровизирана “кошарка”, след което да компостирате.

15. Още не е късно да засадите луковиците на амарилиса, за да се радвате на цветовете му около Коледа. Изберете му топло и светло място и поливайте умерено. Не покривайте луковицата с много почва.

16. Не забравяйте да намалите поливането предвид по-ниските температури. Това важи не само за саксийните цветя, но и за поливната система в двора.

17. Редовно проверявайте прибраните цветя за неприятели и болести. Няма да ви хареса, ако пламне инвазия на белокрилка или листни въшки.

18. Не забравяйте за дивите животни. Осигурете места за зимуване за таралежчетата и оставете плодове по дърветата и храстите за птиците, които не отлитат на юг.

19. Събирайте охлюви. Така ще намалите бройката на зимуващите индивиди, а и популацията през следващата година.

20. И не забравяйте! Дори да не сте добри градинари, това не означава, че градинарството не е добро за вас. Работете по усет, творете с желание и запoочнете да планирате още отсега приказната градина, за която мечтаете през следващата година.