Защо да изхранвате тиква на кокошките си? С нея осигурявате на птиците си допълнителни хранителни вещества

Тиквените семки са богати на влакнини, антиоксиданти, на витамините А, С, Е, на минерални вещества: мед, калий, калций и фосфор. 100 г тиквени семки съдържат 30 г белтъчини.

Витамин А е основен витамин за носачките. Недостигът му може да причини кървави петна в яйцата, симптоми на заболяване на горните дихателни пътища и дори може да се появят люспи, наподобяващи шарка по кокошките.

За развлечение

Кокошките се забавляват с тиквите - търкалят ги и ги кълват с удоволствие. Те са особено забавни за пилетата, излюпени тази година. Предлаганата от вас тиква ще е добро забавление за младите птици - така те няма да се отегчават и да се кълват помежду си.

Кълването на тиква е и чудесно занимание за подрастващите птици
Кълването на тиква е и чудесно занимание за подрастващите птици

За профилактика

Може би няма човек, който да не е чувал, че кокошките, които кълват тиквени семки, нямат глисти. Това е така, тъй като тиквата съдържа алкалоидът кукурбитацин, който парализира глистите и след това те се отделят от храносмилателния тракт на птиците с изпражненията. Но трябва да имате предвид, че тиквените семки може да се използват само като профилактично средство против глисти, те не са лекарство. Освен това нямате никаква гаранция, че птицата ще изяде достатъчно тиквени семки, за да се гарантира достатъчна концентрация на куркубитацин в храносмилателната си система, за да убие глистите и чревните паразити.

Внимание! Не оставяйте тиква през нощта в кокошарника, защото може да привлече хищници. Освен това не изхранвайте на птиците си тиква, която е започнала да се разваля - с омекнали участъци, кашеста структура и сладникава миризма.

ЕСЕННА ВИТАМИННА СМЕСКА С ТИКВА

Съставки:

1 тиква с изчистена вътрешност (запазете я);

2 чаени чаши зърнен фураж: пшеница, овес, ечемик;

1/8 чаша меласа или мед;

1/4 чаша олио;

вътрешността от тиквата, включително семките;

добре измити, леко запечени и счукани черупки от яйца;

1/2 чаша сушени или пресни: риган, мащерка, градински чай, джинджифил, чесън на прах и други билки или подправки, които знаете, че птиците ви харесват;

венчелистчета от цветя: по 1/2 чаена лъжичка от пресни или изсушени: хризантема, невен, лоза, глухарче или детелина;

2 супени лъжици семена от детелина, лен и слънчоглед.

Смесете всички съставки, включително тиквените семки и вътрешността на тиквата.