Как да изберем натурален и качествен продукт

Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета. При майонезата продуктите, които се съдържат са основно растително масло, яйца и вода. Те са около 40 на сто от продукта. За промишлиното производство на майонеза използват ароматизатори и рафинирани масла. Ако производителят използва зехтин (макар и в малки количества), това трябва да е указано на етикета и ще пише "маслиново" олио. Същото важи ако се използват пъдпъдъчи яйца - това трябва да го пише на етикета. Разбира се, наличието на тези продукти не се отразява на качеството и на вкуса на майонезата.

Ако сред продуктите не откривате нито яйца, нито яйчен прах, то вие държите в ръцете си не майонеза, а майонезен сос.

В състава на майонезата могат да влизат и млечни белтъци, етерични масла, лимонов сок, сол и захар. Колкото по-малко са съставките, влизащи в майонезата и колкото по-кратък е срокът на годност (не повече от три седмици), толкова по-голяма е гаранцията, че продуктът е натурален. Когато срокът на годност е над половин година, означава че са използвани консерванти и антиоксиданти, като например калиев сорбат (Е202)1 натриев бензоат (Е211) и други. Наличието на природни стабилизатори и оцветители като нишесте, каротин и ксантанова смола се смята за абсолютно нормално.