Египетското правителство пусна мегапроект за отглеждане на 1,5 милиона тона парникови продукти годишно.

По проекта ще бъдат изградени 10 хиляди оранжерии в страната, отглеждащи зеленчуци и плодове, с обща площ от 100 хиляди хектара. Очаква се изграждането на оранжерийни комплекси в районите Матрух, Шаркия, Исмаилия, Фаюм, Бени-Суеф и Миня да приключи до 2021 година.

Проектът ще създаде и станции за сортиране и опаковане на продукти, хладилни складове за тяхното съхранение, както и комплекс за отглеждане на семена. Отбелязва се, че производството на собствени зеленчукови семена за Египет е особено важно, тъй като в момента 98% от тези продукти се внасят.

"Проектът за оранжерии е несъмнено един от най-важните в селскостопанския сектор на Египет. Например, ако отглеждаме домати на открито, тогава се консумират 80 литра вода на 1 кг. В същото време само 15 литра се изразходват за отглеждане на 1 кг домати в оранжерия", каза Абдел-Хамид ал Демердаш, ръководител на Съвета за износ на селскостопански култури.

Той добави още, че увеличаването на производството ще намали цената на зеленчуците на местния пазар и ще увеличи износа на плодове и зеленчуци. В момента Египет изнася повече от 4 милиона тона пресни плодове и зеленчуци годишно.