В изследване, водено от Франсис Ратниекс, екип от Университета в Съсекс, анализирал поклащащия танц на медоносните пчели и докладвали резултатите в списание „Current Biology”. Проучването предполага, че скъпоструващите мерки да се отделят земеделските земи и да се позволи на дивите цветя да растат, могат да бъдат много полезни за пчелите.

„През последните две десетилетия, Европейският съюз е изразходвал 41 милиарда евро за агроекологични схеми, които имат за цел да се подобри състоянието на селските райони, и които се изискват за всички страни-членки на ЕС”, казват от Лабораторията по пчеларство и социални насекоми към Университета в Съсекс. Те добавят обаче, че има малко доказателства, оценяващи тези схеми. „За да се оцени не само околната среда, но и схемите, използвани за управление на тази среда, използваме един необикновен източник на данни – медоносната пчела, един организъм, който от своя страна може да се възползва от доброто състояние на селските райони”.

Екипът записва и декодира поклащащия танц на пчелите в три кошера по време на двугодишен период.

0 Пчелите танцуват, за да разкажат на останалите от кошера къде да намерят най-добрия нектар и цветен прашец. Ъгълът на танца им предава информация за посоката на източника, докато продължителността съобщава разстоянието. Изследователите могат да измерят тези танцови характеристики за не повече от няколко минути, с помощта на транспортир и таймер.

0 Като цяло, учените „подслушали” 5 484 танца, за да открият, че най-добрата храна в рамките на 94 кв.км от смесен градско-селски ландшафт, включен в проучването – от който пчелите и по-широк кръг опрашващи насекоми са заинтересовани. По-общо казано, агроекологичните схеми на високо ниво са най-добрите места за пчелите.