Няколко седмици след съобщенията за анормалната смъртност на прасета в няколко филипински свинеферми Департаментът по селско стопанство съобщи за положителни резултати на проби за африканска чума по свинете (АЧС).
На 16 август е отчетена масова смъртност на свине, отглеждани в домашни стопанства във филипинската провинция Ризал. Незабавно са обследвани поразените стопанства и са взети кръвни проби за изследване, съобщава http://www.da.gov.ph.
Пробите са изпратени в Референтната лаборатория на OIE за АЧС в Пърбрайт, Великобритания. Те са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС.
Вземат се всички необходими мерки за ограничаване на заразата. Заради огнищата на АЧС са унищожени са над 7 000 свине.
Към 1 юли във Филипините са отглеждани 12,7 млн. глави свине. 8 млн. от тях са в стопанства тип заден двор, а 4,7 млн. глави — в промишлени свинеферми.
Филипините - седмият по големина вносител на свинско месо в света, са вложили около 5 млрд. долара за борба с АЧС. В частност филипинското правителство въвежда забрана за внос на свинско месо от над 10 държави по света, включително от Китай, Лаос и Виетнам.