Сериозна подготовка за гроздобер 2019

11 септември 2019
В лозята
15093
1 2 3 4 5 6 7
 

Съветите на д-р инж.техн. Николай Бакалов

Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце и даде надежда на лозарите и винарите, че със задържане на хубавото време, гроздето ще натрупа захари и ще узрее добре.

Месец август е важен месец за винаря и той трябва да се подготви за гроздобера.

Най-важната част от подготовката е измиването и почистването на винарските съдове и винарската техника.

Хигиената във винарските изби е по-важна дори и от качеството на гроздето.

Наличието на плесени и оцетнокисели бактерии може да причини на новото вино вкисване и непоправими повреди във вкуса и аромата. Основно правило при производството на вино е хигиената

Винарските съдове - дървени или пластмасови, трябва да се дезинфекцират и да се унищожат оцетнокиселите бактерии и други вредни микроорганизми, намиращи се в и по тях.

Съдовете се измиват със сода за бъчви

Това е т.нар. калцинирана сода или натриев карбонат.

Прави се 7,5% до 10%-ен разтвор на сода в много гореща вода - 1 кг сода се разтваря в 10 до 15 литра вряща вода. След това с твърда четка с дълга дръжка се измиват внимателно съдовете.

Калцинираната сода не е така опасна като сода каустик, но е необходимо да сложим предпазни гумени ръкавици, а на очите предпазни очила.

След като се измият внимателно, съдовете се оставят за около час, за да може содата да унищожи всички бактерии, плесени и други вредни микроорганизми.

По същия начин се измива и винарската техника

Става дума за гроздомелачка, ронкачката и винарската преса, помпа и др.

Отворените дървени съдове - каците, се измиват по същия начин, но към бъчвите трябва да бъдем по-внимателни.

Как да мием бъчвите

Запушваме добре бъчвата със силиконова, гумена или в най-лошия случай с дървена тапа, обвита с мек плат и я пълним с разтвор на сода.

Започваме енергично да я клатим напред и назад, да за може содата да облее цялата вътрешна повърхност.

Тази операция се повтаря няколко пъти в продължение на един час. След това бъчвата и другите винарски съдове и техника се измиват обилно с вода.

За бъчвите обаче е добре първото изплакване да е с топла вода, а второто и третото - със студена вода. Прави се, докато водата от изплакването няма лугав вкус на сода.

Помещението за виното изисква пълна дезинфекция

Помещението, в което се прави и съхранява виното трябва да се почисти основно, да се измие пода с вода с почистващ, дезинфекциращ препарат и след това със студена вода.

Стените и тавана да се варосат, след което да се проветри за да изсъхне и да се премахнат нежелателни миризми.

Да се провери качеството на бъчвите. Ако някоя бъчва мирише на оцет, тя или трябва да се изхвърли, или да се изнесе от помещението. А ако не е много голяма, да са напълни с вряла вода.

При необходимост може през гърловината на бъчвата да се постави бързовар и водата да се загрее до завиране - температура над 90 градуса, след което се оставя, докато водата изстине. Тя става силно оцветена и тогава се изхвърля.

При тази термична обработка бъчвата се загрява много силно, Загрява се и външната част на дъгите и оцетнокиселите бактерии са напълно унищожени

Високата температура ги убива не само на повърхността на бъчвата, но и в дълбочина.

Необходимо е да се купят серни ленти за опушване на бъчвите и другите винарски съдове.

Внимава се по дъното на бъчвата да не капе сяра, защото придава привкус на виното.

Ако помещението е малко, може да се напуши със серни ленти като се затворят плътно вратите и прозорците.

Необходимо е и да се купят сухи селекционирани дрожди за трудна ферментация, защото с дивите дрожди ферментацията често не протича докрай и виното остава сладко.

А тези дрожди могат да продължат ферментацията дори когато температурата на кашата е паднала до 14-15 градуса.

Количеството на дрождите е от 20 до 30 грама за 100 литра гроздова каша. Ще е добре дрождите предварително да се активират и хидратират в хладка вода със захар в продължение на 2 до 3 часа - после се поставят в кашата в активно състояние и ферментацията започва много бързо.

В помещението, в което ферментира виното, е добре да се постави термометър и да се контролира както температурата за ферментация, така и за съхранение.

Препоръки на технолога

Препоръчвам след като се извади виното от джибрите, особено ако виното е бяло, да се постави серниста киселина 6% - от 70 до 80 милилитра за 100 литра вино.

Тя не само предпазва виното от вкисване, но е и силен антиоксидант и предпазва от окисление, при което бялото вино става розово, а червеното ръждиво кафяво.

Сернистата киселина се продава в опаковки по 0,5 до 5 л. и може да се използва и за дезинфекция - за целта да се разреди с вода 2 до 3 пъти, при което неприятната миризма също намалява.

Ако се използва разредена серниста киселина за сулфитиране, количеството й трябва да се повиши в зависимост от степента на разреждане.

За дезинфекция може да се използва и силна ракия със 70-75 об.% алкохол, чистият спирт има по-слаби дезинфекционни качества.

Проверете дали имате захаромер с термометър, за да определяте захарното съдържание и температурата по време на ферментацията.

Добре е ако в помещението имате и стаен термометър, за да може да вземете мерки, ако температурата на помещението започне да пада при рязко застудяване. Тогава трябва да вземете мерки за изолация на ферментиращите съдове.

Още от В лозята
0

И защо това се получава от година-две, питат читатели Когато в дадено лозово насаждение се забелязва няколко години подред, че гроздовите зърна са издребняли, тогава едно от основните подозрения е

0

От какво записи правилното му запазване За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му. В древността са били практикувани различни начини на съхраняване

0

Тази година много лозя бяха поразени от черно гниене по гроздето и се оказа, че голяма част от производителите, както професионални, така и полу- трудно разпознават проблема, да не кажем

0

Почвените условия влияят върху предназначението на гроздето - как? Лозата може да се отглежда на различни типове почви, но не се развива добре на тежки, заблатени и сбити

0

Представи ни ги Институтът по лозарство и винарство Институтът по лозарство и винарство проведе на 22 август открит ден на десертното и винено грозде.

Последни новини
0

Жълт код за силен вятър над морето е в сила за три области на страната на 18 септември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

0

Пчели от семейства с лабораторна диагноза Nosema ceranae (нозематоза) в комбинация с вирус, деформиращ крилата и остър вирусен паралич показват признаци на масово пълзене пред кошерите

0

Законопроект, предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., е внесен в парламента. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Петя Алтимирска

0

Още в първите години трябва да се формира короната, като за целта се избират най-силните и най-дълги скелетни клони. На един храст са необходими от 3 до 5.

0

Пчелите, излюпени през август са тези, които зимуват. През август семействата се третират срещу акара Varroa destructor. Тогава трябва да се третират и семействата с НОЗЕМАТ ХЕРБ или НОЗЕМАТ ХЕРБ

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Детската мода отдавна копира тази за възрастните и по същия начин тенденциите се сменят всеки сезон. Надписи, рисувани щампи и анимационни герои красят суитшърти, блузи и рокли - линия, която е актуална също при мъжките и дамските колекции. Въпреки че все още при панталоните се предпочита ниската талия, трендът е да се носят модели с висока

Големи български имена в поп и рок музиката като Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Маргарита Хранова и Петя Буюклиева излизат тази вечер от 19 часа на сцената в зала 1 на НДК. Те са част от деветия пореден международен фестивал за поп и рок музика - София. Той е към културния календар на столицата и по традиция има благотворителна кауза

По инициатива на Световната здравна организация тази година за първи път в света се отбеляза Световен ден за безопасност на пациента Липсата на регистри, надеждна статистика и централизирана информационна система, отразяваща всякакви нежелани последици на едно болнично лечение, са сред основните проблеми, които институциите у нас трябва да решат