Нюфаунленд скача от вертолет и пада във водата. След това бързо плува към давещ се човек. Той се хваща за кучето и скоро вертолетът повдига двамата от водата. Това е тренировка по спасяване на давещи се, за която кучето се е готвило няколко месеца.

От 20 години италианската школа за кучета спасители (SICS) обучава животни да спасяват давещи се.

Кученцата започват да се обучават от 3-месечна възраст. Най-добрите спасители са кученцата порода нюфаундленд. Тези животни имат широка ципа между пръстите, което им осигурява голямо предимство - те плуват по-бързо и енергично. Водонепроницаемата козина пък ги предпазва от студената вода. Тези кучета не само отлично плуват, но и са невероятно силни. На тренировъчните занимания използват вертолети за създаване на вълни и шум от вятъра. Така кучетата се подготвят към работа в стресови ситуации.

Според дресьора Пауло Боцо включването на кучета в спасителни операции осигурява допълнителна възможност да се стигне до човек, попаднал в беда и по този начин шансовете за спасение са по-големи.

Едно куче може да тегли лодка с 30 пътници цели две километра.

Използваме основния инстинкт на тези кучета - те трябва да измъкнат човека и да го спасят, казва Пауло.

В школата се обучават и лабрадори, и руски черни териери. Тези породи се отличават с голяма издръжливост и развит инстинкт за спасяване.