За зеленчуците най-опасен е обикновеният паяжинообразуващ акар.

Вредителят много трудно се установява, често това става чак след като се появяват симптоми по нападнатите растения.

Оплита листата във фини паяжини

Разполага се от долната им страна

При подходящи условия обикновеният паяжинообразуващ акар развива до 20 поколения годишно. Ето защо вредната му дейност продължава през цялата вегетация на растенията.

Паяжинообразуващият акар смуче сок от растителните части и ги оплита с фина паяжина. Неприятелят предпочитат долната страна на листата и затова трябва да се търсят там.

С редовно пръскане реколтата се опазва

Използват се подходящи акарициди

Ако се установи наличие на паяжинообразуващ акар по зеленчуковите култури, трябва да се предприемат незабавни мерки. Предприемат се при забелязване на първите симптоми по листата.

Градинарите знаят, че акарите са много дребни, незабележими с просто око. Затова трябва редовно да преглеждат листата от долната им страна, като търсят паяжини и белезникави петънца.

Препоръчително е растенията да се третират много внимателно. Добре е да се напръскват листата и от долната им страна, където се намира акарите.

За борба с вредителя могат да се използват различни препарати. Препоръчително е те да се съобразят с беритбата на културата, при която се прилагат.

Подходящи продукти срещу паяжинообразуващия акар са: апало 50 СК - 30-40 мл/дка, Би-58 - 0.1%, вертимек 018 ЕК - 60масай ВП - 15 г/дка, мл/дка, нисоран 5 ЕК - 0.06%, санмайт 20 ВП - 0.075% и др.

При използването на даден продукт, трябва внимателно да се чете етикета за употреба.