Компанията 3D Bioprinting Solutions ще изпрати клетки от говеждо и заешко месо в космоса през септември и ще се опита да отпеча пържола от тях. Тази технология може да помогне за осигуряването на храна на астронавтите по време на дълги полети.

Филиалът на 3D Bioprinting Solutions - "Инвитро", планира да проведе експеримент на МКС за отпечатване на месо в космоса. Началото е планирано за 25 септември, а изходният материал за печат ще бъде доставен от "Союз МС-15". На орбитата ще бъдат доставени клетки, получени от венеца на заек, както и клетки на крава, от които те ще се опитат да отпечатват месото. Към момента тези клетки са подложени на предварителни тестове, заяви изпълнителният директор на Forbes и съсобственик на 3D Bioprinting Solutions Юсеф Хесуани.

Отпечатаното месо в космоса е много по-скъпо от обикновено: един килограм специално отгледани клетки за биопринтер сега струва около 10 хиляди долара. Ако обаче за Земята това е неоправдано огромна цена, то за космоса е евтино. Според Роскосмос повечето от товара на космическите кораби е от хранителни продукти, а извеждането на един килограм товар в орбита струва средно 40-50 хиляди долара.

Задачата за намаляване на разходите за доставка на храна е изправена пред учени в различни страни. Едно решение е отглеждането на клетки в космоса и отпечатването на храна от тях. Например, Японската космическа агенция създаде специален фонд, който подпомага стартъпи в развитие на космическите хранителни технологии. Подобен фонд съществува и в САЩ. За китайците изследванията за хранителни технологии са част от националната космическа програма.