Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им, информира Еuronews.

Изображенията са заснети през май в частен селскостопански изследователски обект в Сен Симфориен, Северозападна Франция . „Отворите“ позволяват достъп до един от четирите стомаха на животното. Този начин за наблюдение е използван през 19 век в изследователски центрове в цяла Европа за подобряване на производителността на говедата. „Като граждани призоваваме агроминистрите, разрешили тези изследвания, незабавно да забранят експериментите, насочени към повишаване на производителността на животните“, се казва в съобщението на френските защитници за хуманно отношение към животните.

Съоръжението принадлежи на отдел на френския изследователски гигант за храна Avril, който заявява в отговор, че "шестте фистулирани крави" там са били наблюдавани "изключително внимателно" от ветеринари. "Този процес се използва в световен мащаб само за изследователски цели", казват от Avril Group в отговор на разследването. "Това в момента е единственото решение за изследване на храносмилането на растителни протеини." От френския изследователски гигант добавят, че този анализ е от съществено значение за много постижения в развъждането и по-специално за подобряване на храносмилателното здраве на милиони животни, намаляване на употребата на антибиотици и намаляване на емисиите на нитрати и метан, свързани с добитъка.

От Avril Group алармират, че е извършено "незаконно проникване" в частно съоръжението, което според тях "редовно отваря вратите си за обществото".