По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово
Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.
Отговор:
- Ако не разполагате с традиционните суровини за производсдтво на ракия, а имате голямо желание да сварите при домашни условия, тогава приемете това предизвикателство от нас. Изпробвано е от наш читател, който одобри рецептата.
Залейте в подходящ съд 12 кг доброкачествено жито или ечемик с 50-55 л студена вода.
Разбъркайте добре, за да се отделят леките примеси.
С част от водата по време подгряване се разтварят 10 кг захар. Към основния материал се прибавя и добре разтворено парче хлебна мая с големината на кибритена кутийка.
След 12-14 дни при периодично разбъркване, следва изваряване в подходяща инсталация.
При добре проведена ферментация се получава ракия в количество 12-14 литра. Тя има специфичен вкус и аромат, който мнозина харесват, защото прилича на оригиналната руска житна водка, но е с ракиени тонове, разбира се. Оцветява се с няколко парчета сухи черничеви трески.
Ракията е приятна за консумация. (ХФ)
Коментари