Една житна ракия

18 август 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
46863
1 2
 

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово

Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Отговор:

- Ако не разполагате с традиционните суровини за производсдтво на ракия, а имате голямо желание да сварите при домашни условия, тогава приемете това предизвикателство от нас. Изпробвано е от наш читател, който одобри рецептата.

Залейте в подходящ съд 12 кг доброкачествено жито или ечемик с 50-55 л студена вода.

Разбъркайте добре, за да се отделят леките примеси.

С част от водата по време подгряване се разтварят 10 кг захар. Към основния материал се прибавя и добре разтворено парче хлебна мая с големината на кибритена кутийка.

След 12-14 дни при периодично разбъркване, следва изваряване в подходяща инсталация.

При добре проведена ферментация се получава ракия в количество 12-14 литра. Тя има специфичен вкус и аромат, който мнозина харесват, защото прилича на оригиналната руска житна водка, но е с ракиени тонове, разбира се. Оцветява се с няколко парчета сухи черничеви трески.

Ракията е приятна за консумация. (ХФ)

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата

0

Процесът продължава не повече от десет дни със суха мая Ферментацията на черешовата каша продължава не повече от 10 дни, но гледайте това да при температура от 20 до 25 градуса

0

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия

0

Като индикаторно растение тя показва задават ли се брашнеста мана, сиво гниене или акари Масово на италианските и френските лозя в началото на лозовите редове има розов храст. Срещаме го вече и у нас

0

При склонните към изресяване десертни сортове задължително се извършва прищипване. Ако забележите изресяване и при други сортове, напълно възможно при неблагоприятни условия

Последни новини
0

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

0

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

0

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

0

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разрешават шведската маса, но само ако клиентите са с ръкавици Плажовете с безплатни чадъри и шезлонги по Българското Черноморие вече станаха 25, съобщи вчера Министерството на туризма. Те са повече от съобщените миналата седмица, тъй като някои концесионери и наематели са пратили по-късно от договореното предложенията си във ведомството

Примата сама одобрява всичко за публикуване, често изразява позиция по наболели теми Лили Иванова рядко дава интервюта, почти не се появява на обществени места, не се знае почти нищо за нея извън сцената. Не и ако не си потребител на фейсбук и не си попадал на официалната ѝ страница. Там тя често открехва дискретно завесите на личното си

Капсулата с американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщи НАСА. Това стана минути преди очаквания момент - 17:30 ч. българско време. В капсулата Crew Dragon на "Спейс Екс" те излетяха снощи в 22:22 ч. българско време - исторически първи частен пилотиран космически полет