Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов на на nbps.press.bg:

1. Следете поведението на пчелите. Ако те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си. Излета на пчели за медосбор рязко намалява.

2. При отваряне на кошера се оглежда пилото и ако няма яйца и прясно пило, а пчелите стоят върху рамките с повдигнати коремчета и неспокойно трепкат с крилцата, много вероятно е да няма майка.

3. Ако се опасявате, че в дадено семейство няма майка, трябва да се придадепита с яйца и прясно пило от друг кошер. И ако след едно денонощие се наблюдава залагане на маточници - това е сигурно указание, че няма майка.

4. На такова семейство се придава оплодена майка или зрял маточник. Ако не се разполага с резервна майка или готов маточник, то семейството се оставя да си създаде само нова майка. За да бъде тази майка със сравнително добри качества, на третия ден се преглежда семейството и всички запечатани маточници се разрушават. А се оставят незапечатаните да се развиват. Запечатаните до 3-ия ден маточници са от тридневни ларви (свищеви). Останалите са от яйца и от тях се получават сравнително добри майки. Те могат да се използват за направа на отводки или за запасни майки. Важното е да бъдат разделени по 2-3 бр. в различни нуклеуси (малки кошерчета), като се изчаква до излюпването и оплождането им.