Управляващият орган на ПРСР 2014-2020 година публикува за обществено обсъждане проект на насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 16.1 Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на европейското партньорство за иновации от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Процедурата ще осигури възможност за финансиране на проекти с потенциал за иновации в секторите на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

В това число ще се очакват проекти, насочени към разработване и тестване на

нови продукти, процеси, методи и технологии

или към доразвиване и адаптиране на съществуващи продукти и практики.

Подкрепените форми на сътрудничество следва да осигурят благоприятна среда за засилване и разширяване на връзките между образователните, научните звена и бизнеса, като по този начин да се създадат съответни механизми за практическото реализиране на иновативни решения в практиката.

Общият размер на публични средства, които могат да бъдат предоставени по процедурата за всички одобрени проектни предложения, възлиза на

бюджет от 39 116 000 лева

Проектът на насоки, включващи условия за кандидатстване, условия за изпълнение и приложения към тях по процедурата се публикуват, а писмени предложения и коментари по публикуваните документи могат да се изпращат в срок до 26.08.2019 г.