Идеи от френските лозари

15 август 2019
Растениевъдство
14922
1 2
 

Ще идват и у нас чрез обмяна на опит

В края на юли експерти от Националната служба за съвети в земеделието, заедно с нашифермери, посетиха град Бордо във Франция и пристигнаха обратно тук с много интересни разкази.

Като участници в мрежата за намаляване на употребата на пестициди те са разгледали как френските им колеги ползват иновации при производството на грозде, плодове и зеленчуци.

Събитието беше част от свързани в мрежи европейски ферми за взаимно обогатяване на знанията и използването на иновациите.

Участниците казват, че са безкрайно доволни от него и подхода на организация, защото на място виждаш какво и ти можеш да направиш.

Освен това лозарите ни са се свързали и с колеги, представители на Франция, Германия, Португалия, Испания, както и с експерти от EUFRAS - Европейският форум на съветническите служби в земеделието и селските райони.

Фокусът на демонстрациите беше изцяло насочен към винените лозя, разказа ни Георги Тодоров, един от пътуващите до типичните френски лозарски района.

Фермерите са посетили две уникални за района на Бордо стопанства.

Едното се казва Шато Коутет и е биологично сертифицирано за отглеждане на винени лозя.

Гордостта на неговите собственици е, че в него и днес могат да се наблюдават технологии от няколко поколения, които не си пречат с въвежданите новости и иновативни технологии.

За поддържане на почвената повърхност

там използват роботи, задвижвани от слънцето

Но иначе фермерите спазват старите френски традиции и разчитат най-много на ръчния труд за най-важните операции.

Второто посетено стопанство е било уникално с това, че е разположено в самият град Бордо.

При него собствениците са разработили и внедрили в практиката

уникална машина на пръскане

с която разпръскването на пестициди и загубите са сведени до минимум.

В стопанството наред с производството се провеждат и различни научни експерименти и нововъведения.

Това лято например показват как работи

сензор, който улавя и събира данни

за разпространението на спори на патогените в реално време. Знае се, че гъбните болести са най-големият бич за едно лозе за вино.

Следващият техен експеримент бил наречен viti-tunnel. Това е съоръжение, което с помощта на издръжлив полиетилен, разположен над лозовите насаждения ги предпазва от влага и дъжд, когато преценят, че ще са прекомерни. Този експеримент е в самото си начало и се очакват повече данни от него. Той е финансиран по програма за start-up във Франция.

Но идеята на професионалната агрономска и инженерна мисъл е още по-дълбока и ще върви още по-напред. Предстои чрез въвеждането на повече

сензори за дъжд

и на доста по-големи площи полиетиленовият филм автоматично да се разпъва над лозовите насаждения в нови райони и на нови лозари.

И не само, че ще ги предпазва дори и от леко навлажняване, което в дадени фази на лозята също става доста вредно, но и съоръжението ще се задвижва с помощта на слънчеви колектори.

Още от Растениевъдство
0

Земеделските стопани в Търговищка област вече приключват с прибирането на реколтата от слънчоглед. Към момента са обработени над 80% от площите, заети с културата

0

Тютюнопроизводителите у нас вече прибраха тазгодишната суровина. Сега за около месец тя трябва да бъде изсушена. Според прогнозите на земеделците изкупната кампания трябва да започне към края на

0

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

0

Поредна година лозарите в Силистренско са принудени да започнат по-рано с гроздобера. Това се случва заради климатичните промени и необходимостта кампанията по прибиране на гроздето да приключи

0

Застраховането на есенниците се оказа най-печелившата формула за стопаните Изминалият агро-сезон беше изключително тежък за есенниците още от самото им засаждане, та чак до средата на пролетта

Последни новини
0

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

0

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

0

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

0

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

0

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Берачи разораха двора, така разбрахме за находищата, разказва директорката на училището по електроника в Търново Нели Николова - Два екоклуба ще се грижат за ваденето и пакетирането на скъпите гъби в защитената територия - Проектът е одобрен от министерството на образованието Ученическа ферма за трюфели и защитени видове откриха

Скандалът около премиера на Канада се задълбочи днес, когато канадска телевизия излъчи видео, показващо младия Джъстин Трюдо, гримиран в черно - само ден след публикуването на подобна снимка, която го принуди в разгара на предизборната кампания да се извини, че е извършил "расистки акт", и само часове след извинението

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска