За компота е по-добре да изберете леко незрели, плътни кайсии. Можете да вземете всякакъв мед, включително захаросан.

Продукти: 2 кг кайсии, 2-3 суп. лъж. карамфил (пъпки), 700-800 г мед, 2 л вода.

Приготвяне: Стерилизирайте бурканите и капаците. Измийте кайсиите и ги подсушете. Разрежете на половина и отстранете костилките. Подредете плодовете в бурканите, като ги пълните до 2-3 см под гърлото.

Изсипете водата в тенджера и добавете меда. Загрейте на среден огън, като разбърквате, докато медът се разтвори напълно. Добавете зърната карамфил и варете още 1 минута. Отстранете сиропа от котлона. Карамфилът може да бъде отстранен или оставен в сироп.

Залейте плодовете в бурканите с горещ сироп, така че сиропът малко да прелее. Поставете веднага капачките. Обърнете бурканите и ги увийте в одеяло или нещо топло. Оставете да се охлади напълно. (ХФ)