Правителството на Нова Зеландия се готви да въведе данък върху емисиите на парниковите газове за животновъдите и производителите на торове, съобщава feed navigator. Националната асоциация на фермерите е съгласна с този проект, но предупреждава, че не трябва прекалено да се товарят производителите.

Към 2050 г. Нова Зеландия иска да стане въглеродно неутрална държава. А това не може да се постигне без значителния принос на земеделския сектор, доколкото на него се пада почти половината от емисиите на парниковите газове в страната. Сега правителството съвместно с фермерските асоциация разработва плана за действие.

Засега е постигнато принципно съгласие, че от 2025 г. на равнище животновъдна ферма емисиите на парниковите газове трябва да се регистрират, а животновъдите да плащат за правото да замърсяват атмосферата. С въвеждането на данъка правителството иска първоначално да предостави безплатно 95% от норматива по замърсяване.

По данни на Министерството на околната среда на Нова Зеландия при текуща стойност на данъка върху парниковите газове, еквивалентна на 16,50 евро/т СО2, аналогичният данък за животновъдите ще излезе едва 0,6 евроцента на килограм произведено говеждо месо и по-малко от 1 евроцент на килограм овче месо.

По план към 2025 г. системата за контрол на отделените парникови газове ще бъдат въведени за всяка животновъдна ферма и всяко месо- и млекопреработвателно предприятие.

Андрю Хогард, представител на Националната асоциация на фермерите по климатичната политика, отбелязва, че освен това трябва да бъдат създадени стимули за намаляване на метановите замърсявания, аналогични на изгодите при преминаване на електромобили.

За съжаление електрически овце не съществуват, казва той, затова на фермерите ще им се наложи да използват други възможности за намаляване на вредните емисии.