В съответствие със законодателството на Европейския съюз България затяга контрола при въвеждането на растения, растителни продукти и други обекти в Съюза, поради вероятността да бъдат гостоприемник на определени вредители.

Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2015 г. за фитосанитарния контрол. Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерски съвет.

Добавят се нови вредители. Други от Приложение № 1 се прехвърлят в Приложение № 2 на база публикуваните оценки на риска от тях.

Променят се някои защитени зони, признати за защитени зони за определени вредители. Това е поради заявено желание за промяна в статута им или поради по-широко им разпространение.

Включени са специални изисквания за въвеждането на растения, растителни продукти и други обекти в Съюза. Това е поради вероятността да бъдат гостоприемник на определени вредители. Целта на изменените изисквания е да се намали до приемливо равнище фитосанитарният риск, до който води въвеждането в Съюза на посочените растения, растителни продукти и други обекти с произход от трети страни.

В приложение на наредбата се включват някои растения, растителни продукти и други обекти, предмет на фитосанитарни инспекции, преди да бъдат въвеждани в Съюза или придвижвани в рамките на Съюза.