Разузнаване и планиране

Опознайте района. Обърнете внимание на изгрева и залеза на слънцето, посоката на вятъра, разпитайте съседите (или проверете в интернет климатограмата) за мразовете (ранни зимни и късни пролетни) и валежите, разгледайте дивите растения и цветята в съседните дворове.

Релефът и почвата са важни. Например, ако има наклон, е желателно да направите тераси или да подпрете по друг начин почвата. Тя самата ще бъде вашето платно, затова се грижете за нея добре. Почистете я, подхранете и обработете. Поддържайте я в изряден вид.

Скицирайте двора. Започнете да надграждате - беседка, пейка, къщичка, за инструменти, люлка, водна площ или каквото друго ви хрумне.

Желателно е да помислите и за поливна система преди да започнете да засаждате растенията.

Следва избор на цветя и декоративни видове. Тук започва истинското творчество и свобода! Обиколете градинските центрове в района и направете проучване с какви видове можете да разполагате. Можете да си направите и виртуална разходка, но внимавайте на кого се доверявате. Винаги е по-добре да видите какво точно купувате.

Помислете за видовете

В градината трябва да има от всичко по малко

Понеже питате конкретно за цветя, ще наблегнем конкретно на тях.

Но преди това сме длъжни да насочим вниманието ви и към други растения.

Във всяка градина трябва да има плодни дървета и храсти. Да, те ще изискват малко повече труд, за да ги поддържате здрави и да ви даряват с плодове, но си заслужава.

Вечнозелените иглолистни се вписват добре навсякъде. Освен това изискват много малко грижи.

Декоративните треви пък са ефектни почти целогодишно. Съчетават се добре с цъфтящите растения и не са капризни.

В планински район е недопустимо да не си отглеждате билки и подправки.

Зеленчуците също да намерят място. Предвид периода препоръчваме да помислите за листни и многогодишни. Всички растения могат да се засаждат заедно, което допълнително ще разкраси площите, а и навсякъде ще има по нещичко за хапване.

Ето по-долу няколко цветни предложения от нас за отличен ефект бързо и дълготрайно.

Високият и средният етаж да присъстват

Ще започнем от по-едрогабаритните - цъфтящите дървета и храсти. Фаворит през този сезон са градинските хибискуси или т.нар. дървовидни ружи.

Ще намерите голямо разнообразие от цветове и форми на приемливи цени. Цветовете са внушителни и привличат полезни насекоми в градината. Ще добавим и още един хибискус - "Луна". Той се слави с огромни цветове в бонбонени багри.

Изберете слънчево място. Растението може успешно да се впише в смесена леха или да е самостоятелно. Обикновено не са необходими резитби, но все пак зависи как искате да го оформите.

От храстите в момента цъфтят индийски люляк, будлея и др.

Предстой цъфтеж на кариоптерис. Доста ефектни цъфтящи дървета са магнолията и бялата акация в началото на годината. Разнообразието от цъфтящи храсти в различини периоди е огромно.

Помислете и за декоративнолистни - берберис, физокарпус, спиреи...

Средните и ниските ще избухват в цвят

Средните етажи са запазени за многогодишните цветя.

На пазара вече се появиха първите хризантеми и астри.

Но, за да е красива градината, от самото начало на годината е редно да споменем следните: арабис, ирис, хемерокалис, ехинацея, кампанули, рудбекия, кореопсис, различни маргарити, лупина, дицентра.

В тази група можем да причислим и хейхерата с разноцветните листа, хостите и други декоративно листни растения. Цветовете им ще ви изненадат, независимо от факта, че не се отглеждат заради тях.

В най-ниската част на цветните лехи успешно можете да отглеждате почвопокривен флокс, аубриета, делосперма, мини карамфилчета, седуми и семпервивуми, сукуленти, както и стелеща винка.

С едногодишните действайте смело

Малко е късно да насочваме вниманието ви към тази група цветя, но пък те цъфтят най-обилно.

Съветът ни е да вземете няколко (не много) растения и да ги засадите за проба. Все още на пазара се намират летни гербери, тагетеси, цинии, петунии, калдъръмче.

Катарантус в кошници и малки саксийки е отличен избор, които ще внесе много цвят. Можете да ги прехвърлите в сандъчета или директно в земята.

Поддържайте почвата умерено влажна и подхранвайте по схема на 10 дни или както е указано на етикета на тора.

Винаги има място за романтична арка

Арките и перголите винаги навяват романтични мисли и усещане за приказка в двора.

Лианите и катерливите растения, с които можете да украсите една такава структура, са много.

Рози, клематиси, вистерия, текома, жасмин, лоницера, декоративна лоза, бръшлян.

Важно е да знаете с какво се захващате. Текомата и бръшлянът могат да станат повече от досадни и дори агресивни, ако не ги поддържате.

Розите пък имат нужда от адекватни резитби поне 2 пъти в годината. Има голяма вероятност жасминът да измръзне. Избирайте разумно.

Желаем ви успех. Запомнете, че в отглеждането на цветя няма правилно или грешно, ако сте доволни от резултатите и влагате желание.