Тримесечните данни на ЕMB (European Milk Board) показват, че през април германските млекопроизводители са покрили едва 78% от производствените разходи. Те са съставлявали 44,33 евроцента/кг, а изкупната цена на млечна суровина е била 34,56 евроцента/кг. Тези цифри са получени от германската служба за икономика в земеделие и селските райони (BAL). С данните за април 2019 г. 

Според Йоханес Пфалер, член на Изпълнителния комитет на EMB и производител на мляко от Южна Германия, обяснява, че разликата между разходите за производство на мляко и платената цена на фермите показва, че сме заложници на млечната промишленост. Според него една от причините за това е дисбалансът на пазарните мощности в ущърб на млекопроизводителите.

В момента цената на произвежданото краве мляко в германските кравеферми не се определя във функционираща среда на конкуренция и договаряне. Това трябва да се промени възможно най-скоро. И ориентацията на селскостопанската политика на ЕС към евтини суровини за млечната и хранително-вкусовата промишленост също трябва да приключи, допълва Пфалер.