Пиле с картофи

05 август 2019
Кулинария
17478
 

Сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно

Продукти: 1 пиле, 10 клончета мащерка, 2 лимона, 50 г масло, 500 г картофи, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Вземете голяма керамична форма и обилно я намажете с масло. В този съд ястия се изпичат по-равномерно. Поставете картофите там.

Накъсайте листа от клонките на мащерка и ги поставете в малка чаша. Поръсете картофите с останалите листа и клонките от мащерка, със сол и черен пипер. Настържете кората на единия лимон и я прибавете към листата в чашката. Разбъркайте добре сместа.

Вторият лимон поставете вътре в пилето. Така птицата ще запази формата си, а месото ще поеме от цитрусовия аромат. Завържете бутчетата, за да стои пилето стегнато.

Внимателно отделете кожата от гърдите на пилето, без да я режете и получените джобове напълнете със смес от листа от мащерка и настъргана лимонена кора. Можете да добавите и нещо от себе си (черен пипер и други сушени или пресни подправки).

Подсушете добре пилето с домакинска хартия. Това е много важно, за да се получи хрупкава и златиста коричка. Щедро намажете пилето с меко масло и посипете с настъргана лимонена кора, мащерка, сол и черен пипер.

Поставете пилето върху канапето от картофи. Обърнете внимание, че месото, което ще е от долната страна няма да има коричка, тъй като бордовете на съда ще спират топлината. Ако искате хрупкаво и добре изпечено пиле, изберете съд с ниски бордове. Сложете пилето във фурната на 200 градуса, изчакайте малко повече от час.

От време на време проверявайте готовността на месото - с нож или вилица пробийте кожата. Ако сокът, който изтича е бистър, значи пилето е готово. Ако се съмнявате е по-добре да оставите ястието малко по-дълго. Месото няма да изсъхне, защото коричката отвън няма да позволи да се изпарява влагата. Малка тайна: За да направите кората по-хрупкава, можете периодично да я поливате със сока, който се стича върху картофите. Друг начин е да вземете кулинарна четка и на всеки 20-25 минути да вадите тавичката и да мажете пилето с меко масло.

Какъв е секретът при приготвянето на това пил?. Готвиш едно ястие, а задоволяваш различни вкусове - някой обича по-сочни бутчета, друг предпочита крилцата, които тук стават златисти и хрупкави, трети пък искат бялото месо на гърдите. Пилето се оказва много сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно.

Още от Кулинария
0

Продукти: 500 г пилешко филе, консерва ананас, 2 супени лъжици нишесте, малко парче корен от джинджифил, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 скилидки чесън, една люта чушка, растително масло за пържене

0

Какво може да бъде по-вкусно през пролетта и лятото от свежите зелени ястия! За мнозина те са станали любими не само заради уникалния си вкус, но и заради полезните си качества

0

Приготвянето на този кекс е бързо и лесно. В същото време можете да го изпечете по-късно директно в чашата, където сте смесили необходимите продукти. Какво ще ви е нужно: термоустойчива чаша

0

През лятото се радваме на изобилие от пресни зеленчуци. С рецептите можете да фантазирате колкото искате. А защо не опитате да направите вкусна топла салата от печени зеленчуци

0

Авокадото завладя сърцата ни и окупира хладилниците. То е здравословно, хранително и доста вкусно. Плодовете внасят разнообразие във всяко ястие, било то салата или обикновен сандвич

Последни новини
0

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

0

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

0

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна. През нощта облачността над по-голямата част от страната ще намалее до ясно

0

Дохранвайте ги с козе Когато някои от новородените зайчета изостават в растежа, е явно, че не им достига майчино мляко. Тогава е добро решение веднага да започнете да ги дохранвате

0

Защитната мрежа срещу градушка е повече от необходима за някои от зеленчуковите лехи в градината. Например за доматите е повече от задължителна. Тя трябва да се постави почти веднага след като се

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Седемнайсет плажа по нашето Черноморие ще предлагат това лято безплатни чадъри и шезлонги. На останалите плажни ивици цените ще варират от 1 лев до 5 лева на услуга. Това каза на пресконференция в курорта "Слънчев бряг" министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА. У нас 57 плажа са отдадени на концесия, 75 под наем

Нивата на кислород в световните океани са намалели с приблизително 2% от 1960 г. до 2010 г. Спадът се дължи до голяма степен на климатичните промени, въпреки че към този проблем се добавят и други човешки дейности, като оттичането на отпадъци от фермите във водните пътища, според Енерджи Скептик. Повишаването на температурата на водата в

Нападателят на "Милан" Златан Ибрахимович е получил тежка контузия по време на тренировка и може да пропусне останалите мачове от сезона. Според Sky Italia става дума за травма в ахилесовото сухожилие, предава "Фокус". Ако това е така, то Ибрахимович може да пропусне всички останали мачове от сезона в Серия А