Пиле с картофи

05 август 2019
Кулинария
13950
 

Сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно

Продукти: 1 пиле, 10 клончета мащерка, 2 лимона, 50 г масло, 500 г картофи, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Вземете голяма керамична форма и обилно я намажете с масло. В този съд ястия се изпичат по-равномерно. Поставете картофите там.

Накъсайте листа от клонките на мащерка и ги поставете в малка чаша. Поръсете картофите с останалите листа и клонките от мащерка, със сол и черен пипер. Настържете кората на единия лимон и я прибавете към листата в чашката. Разбъркайте добре сместа.

Вторият лимон поставете вътре в пилето. Така птицата ще запази формата си, а месото ще поеме от цитрусовия аромат. Завържете бутчетата, за да стои пилето стегнато.

Внимателно отделете кожата от гърдите на пилето, без да я режете и получените джобове напълнете със смес от листа от мащерка и настъргана лимонена кора. Можете да добавите и нещо от себе си (черен пипер и други сушени или пресни подправки).

Подсушете добре пилето с домакинска хартия. Това е много важно, за да се получи хрупкава и златиста коричка. Щедро намажете пилето с меко масло и посипете с настъргана лимонена кора, мащерка, сол и черен пипер.

Поставете пилето върху канапето от картофи. Обърнете внимание, че месото, което ще е от долната страна няма да има коричка, тъй като бордовете на съда ще спират топлината. Ако искате хрупкаво и добре изпечено пиле, изберете съд с ниски бордове. Сложете пилето във фурната на 200 градуса, изчакайте малко повече от час.

От време на време проверявайте готовността на месото - с нож или вилица пробийте кожата. Ако сокът, който изтича е бистър, значи пилето е готово. Ако се съмнявате е по-добре да оставите ястието малко по-дълго. Месото няма да изсъхне, защото коричката отвън няма да позволи да се изпарява влагата. Малка тайна: За да направите кората по-хрупкава, можете периодично да я поливате със сока, който се стича върху картофите. Друг начин е да вземете кулинарна четка и на всеки 20-25 минути да вадите тавичката и да мажете пилето с меко масло.

Какъв е секретът при приготвянето на това пил?. Готвиш едно ястие, а задоволяваш различни вкусове - някой обича по-сочни бутчета, друг предпочита крилцата, които тук стават златисти и хрупкави, трети пък искат бялото месо на гърдите. Пилето се оказва много сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно.

Още от Кулинария
0

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

0

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

0

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

0

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в

0

Продукти: 500 г телешко месо, 300 г пресни гъби, 2 глави лук, 150 г холандско сирене, 125 г трапезна майонеза, млян черен пипер, сол Приготвяне: Измийте пресните гъби и ги сложете в тенджера с

Последни новини
0

Времето отново ще бъде слънчево. След обяд ще има разкъсана висока облачност, главно над Северна България. Ще духа слаб запад-северозападен вятър, в Дунавската равнина временно умерен.

0

Растението не е претенциозно и се отглежда лесно. Годжи бери се засажда на слънчево място. Развива се на почти всякакви почви, но предпочита алкални.

0

AgriTechHack показа как технологиите премахват бариерите пред агросектора Екипът ONE на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място и получи 15 хил.

0

Amazone ще покаже специална версия на своята самоходна Pantera 4503 на Agritechnica през ноември. Подчертавайки 50 години технология за защита на културите Amazone

0

Британският стартъп Stroodles представи на пазара отличен начин за заместване на пластмасовите тръбички - сламки от паста. По-рано потребителите приемаха тези алтернативи на пластмасовите сламки без

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

184 вече имат знак и лента с цвета на знамето на столицата. Сред тях са Стоянка Мутафова и Лили Иванова, посмъртно - Гунди и Котков Композиторът Стефан Димитров, музикантът Васко Кръпката, световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев - Ешкенази и още 7 известни българи, както и бившият посланик на САЩ Ерик Рубин ще получат във вторник най-високото

Христо Стоичков вероятно е решил да спре да опитва да бъде треньор и да се съсредоточи върху кариерата си на журналист. Това става ясно от сайта на треньорската школа у нас. Според него цели 136 специалисти имат най-високия лиценз на УЕФА PRO. От тях само двама - Стоичков и гъркът Христиакис Косианос, не са си подновили тапиите

Побесняваме, ако до 16 секунди не се отвори страницата на компютъра Ако твърде често поставяш на изпитание търпението, то се превръща в гняв, казва един афоризъм. Мексиканският поет, писател и дипломат Амадо Нерво (1870-1919) е дори още по-ефикасен в обясненията си. Защо очакваш нещата с нетърпение? Ако са ненужни за живота ти