Тези крави, пасящи край най-големия град в Южна Африка - Йоханесбург, изглеждат съвсем обикновени. Но именно те привличат местни и чуждестранни инвеститори, съобщава ntdtv.

Едрият рогат добитък в ЮАР попадна в уникално приложение за смартфон "MyFarmbook". То свързва интересуващите се с дребни месодайни животновъди.

Стартирал през 2015 г. с 26 крави, сега е инвестирано в 2000 крави, оценени на 50 млн. ранда, като 10 процента са чуждестранни инвеститори. Някои инвеститори имат по 25 крави, други имат "части" от една крава.

Свързваме дребните животновъди с големите пазари, като въвеждаме частен капитал, казва 38-годишният основател на проекта Нтутуко Шези. Успехът ни превърна в международна компания, в която може да се инвестира от всяка точка на света.

Цените започват от 40 долара за "част" от теле. А цяла бременна крава може да струва над 1300 долара. Приложението обещава внушителните 14% лихва за 12 месеца.

Аналитиците обясняват, че подобни платформи привличат в животновъдството повече млади хора.

Според икономиста Вандил Сихлобо в тази платформа те се обединяват, за да участват в хранителния сектор.

Кравите са застраховани срещу заболявания и смърт.  Но все пак печалбата зависи от колебанията на световните цени на говеждото месо.