Зеленчуците спестяват на медицински център в Бостън около 10 000 долара на сезон, които иначе би платил на външни доставчици

От 3 години Медицинският център в Бостън (BMC) стопанисва градина на покрива на лечебното заведение, за да снабдява персонал и пациенти с пресни храни.

Там се отглеждат над 25 сорта и произвеждат мед от два кошера, за които се грижат общо 3-ма наети земеделци и още няколко доброволци - лекари и санитари.

"Това е наистина уникален начин за справяне с продоволствената несигурност сред пациентите, като същевременно предоставя екологични ползи”, казва за Ройтерс Авива Мусикус - учен по обществено здраве към Харвард и съавтор на доклад за болничната ферма в Американско научно списание. 

Болницата обслужва предимно пациенти с ниски доходи и в напреднала възраст. По-голямата част от продукцията от първия сезон е била използвана в хранителната база на болницата. Лекарите имат възможност способността да предоставят на пациентите, които имат финансови затруднения, предписания, които им позволяват да посещават базата и да получават безплатна храна за домакинствата си.

Голяма част от продукцията на фермата също отива в кухнята на клиниката, която се използва за изхранване на пациенти по време на престоя си. 

Градината на покрива служи и за други инициативи. Така нар. училищна кухня към болницата води безплатни лекции на служители, пациенти и техните семейства как да приготвят здравословна храна.

Градината помага на болницата да намали своя въглероден отпечатък и да повиши имиджа си, което помага да се привлекат повече донори.

Оперативните разходи за стопанството възлизат на около 50 000 долара годишно, сума, която здравното заведение възнамерява да финансира чрез доброволни дарения.

Кейт Соммерфелд, здравен експерт към друга подобна американска болница с градина на покрива казва за Ройтерс:

"Знаем, че между 40% и 60% от личното здраве зависи от не-клинични фактори. Така, че е важно здравната индустрия да мисли за проблемите, които влияят на здравето. Работата, която медицинският център прави, подчертава тази еволюция."