Нови и вече утвърдени в практиката хибриди слънчоглед и царевица презентираха специалистите от фирма Пиргос Агро съвместно с учени от Института в Нови Сад пред фермери от района на Ямбол.

Хибридите на сръбския институт в последните години се наложиха сред нашите фермери, тъй като са селекционирани при условия, които са сходни с нашите. Затова не само царевицата и слънчогледа, но и пшеницата и ечемика, намират все повече почитатели сред родните производители.

Влагата, която имаме тази година, въпреки че в нашия район е по-малко от други места в страната, позволява хибридите да се развиват много добри, коментира Петър Христов, представител на Пиргос Агро за региона на Ямбол. Очаквам много добри резултати при пролетниците, ако благоприятните условия продължат. Разбира се, растенията имат нужда от още малко дъжд, за да се налеят зърната и семената по-добре.

Въпреки че ситуацията при есенниците в района беше сравнително тежка, добивите не са различават съществено от миналогодишните, коментират фермерите.