Болести по пипера

22 юли 2019
Растениевъдство
45963
 

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

Фитофторно гниене

Маната (фитофторно гниене) е най-опасната гъбна болест по пипера. Тя се причинява се от патогена Phytophthora capsici. Заразата се осъществява чрез заразените семена, чрез мицела и спорите на гъбата, които се намират в растителни остатъци и почвата. Инфекцията се разпространява чрез дъжда и при поливане на пипера.

Фитофторната мана напада растенията през цялата вегетация, но най-силно се проявява през периода да плододаване. Оптимални условия за развитие на патогена се създават при влажно време и температури от порядъка на 25-26°С. В началните фази от вегетацията на пипера маната причинява сечене по разсада. По-късно болестта се проявява в различни форми: кореново гниене, гниене по кореновата шийка и в основата на растенията, петна по листата, мокро гниене по чушките.

Повредите, които нанася маната по кореновата система на пипера са фатални. Растенията увяхват, но остават зелени, а след това изсъхват. Гниенето в основата на растенията може да бъде под формата на тъмнозелен воднист пръстен. По-късно пръстенът добива кафяв цвят. Кората на засегнатите от гъбата растения потъмнява и лесно се бели. В мястото на повредата стъблата изтъняват и лесно се пречупват.

По листата на пипера симптомите за мана са закръглени до неправилни воднисти петна. По-късно петната добиват бледожълт, сламен, цвят и некротират.

По чушките, в близост до дръжките, маната се проявява под формата на тъмнозелени, воднисти, петна. При влажно време петната загниват. Те обхващат целия плод и се покриват с бял налеп. При засушаване засегнатата тъкан засъхва, добива пергаментен вид, а повредените чушки остават по растенията.

Агротехническите мерки за борба с маната по пипера включват: правилно сеитбообращение (пипер на дадена площ трябва да отглежда най-рано след четири години); при производство на разсад е задължително използване на обеззаразени семена, инвентар и почвена смес (обеззаразяването на почвената смес може да се извърши термично чрез пропарване и соларизация).

Преди разсаждане на растенията на полето трябва да се извърши профилактично пръскане с някои от фунгицидите: Дитан М 45 -0,1%, Пропланд 722 СЛ – 0,1%, Ридомил Голд МЦ 68 ВГ – 0,25%. При поява на първите признаци на мана се налага унищожаване на болните растения.

Черна мана

Тази болест засяга само листата на пипера. Причинява се от гъбният патоген Cercospora capsici. Първите симптоми на болестта са дребни до едри закръглени, неясно очертани, светлозелени до жълтозелени петна по листата от долните етажи на растенията. От долната страна на листа петната са покрити с кафяв до масленокафяв налеп. При благоприятни условия за развитието на патогена (топло и влажно време) напетняването по листната петура е много силно, вследствие на което листата се завиват, пожълтяват и изсъхват. Пиперът нападнат от черна мана е с подтиснато развитие, а реколтата – незадоволителна, с ниско качество. Гъбата зимува в растителните остатъци. Спорите на патогена се разнасят от вятъра.

За ограничаване развитието и разпространението на причинителя на черната мана по пипера трябва да се спазват агротехническите мерки, които са посочени в борбата с фитофторната мана. При поява на първите признаци на болестта се препоръчва третиране с някои от фунгицидите: Акробат Плюс - ВГ 0,2%, Пропланд 722 СЛ – 0,1%, Ридомил Голд МЦ 68 ВГ – 0,25%.

Брашнеста мана

Брашнеста мана по пипера се причинява гъбата Leveillula taurica. Условия за развитие на брашнеста мана по пипера се създават при сухо и топло време, обикновено към края на лятото. Болестта засяга пипера от късното полско производство. Признаците на болестта са бледозелени петна по горната страна на листата. Петната от долната страна на листната петура са покрити със слабо, белезникаво, спороношение. Нападнатите от патогена тъкани пожълтяват, но не пригарят. При силна проява на болестта се наблюдава масово окапване на листата, което се отразява негативно върху реколтата от пипер.

При първите симптоми на болестта се препоръчва поразените листа от патогена да се откъсват и унищожават. След прибиране на реколтата растителните остатъци, в които зимуват спорите на гъбата, задължително да се унищожат. За борба с брашнестата мана по пипера могат да се използват някои от регистрираните фунгициди: Вивандо – 0,03%, Систан 20 ЕВ – 0,03%, Топаз 100 ЕК – 0,025% и др.

Вертицилийно увяхване по пипера

Признаците на вертицилийно увяхване се наблюдават първо по долните листа на пипера. Листата губят тургура си, завяхват, завиват се, по периферията им се появява пригор, те засъхват и окапват. При надлъжен разрез на стъблата и корените на болните растения се наблюдава жълто-кафяво до кафяво-зелено оцветяване на тъканите.

Болестта се причинява от гъбен патоген (Verticillium albo-atrum), който обитава почвата и се запазва в растителните остатъци. Гъбата напада освен пипера и много от зеленчуковите и полските култури: картофи, домати, патладжан, бамя, краставици, пъпеш, динята и др.. Патогенът прониква през кореновите власинки и се развива в подземните и надземни части на растенията. Хифите на гъбата причиняват механично запушване на проводящите съдове, прекратяват притока на вода и хранителни вещества, вследствие на което растенията увяхват и изсъхват.

Вертицилийното увяхване се проявява по-силно при зеленчуковите и полските култури отглеждани на леки, песъчливи, почви и на почви с основна до неутрална реакция. Болестта се развива силно при умерено топло (температури до 25°С) и сухо време. По-слаби прояви на болестта при пипера се наблюдават, когато съдържанието на влага в горните почвени слоеве до началото на цъфтежа се поддържа между 80-85% от ППВ (пределна полска влагоемност).

За редуциране разпространението и развитието на вертицилийното увяхване по пипера от важно значение е спазването на многогодишно (минимум 4 годишно) сеитбообращение с включени зелеви и житни култури, които не се нападат от този патоген, отглеждане на устойчиви сортове. При производството на зеленчуков разсад трябва да се използват обеззаразени семена, почвена смес и инвентар. Препоръчва се преди разсаждане третиране (поливане) на растенията с фунгицид – Топсин М 70 ВДГ – 0,1%.

При поява на първите признаци на вертицилийно увяхване по пипера болните растения трябва веднага да се унищожават.

Още от Растениевъдство
0

По оперативни данни в петте общини на областта с маслодайната култура тази година са заети 340 000 декара. От тях 14 000 дка са засети с шарен слънчоглед.

0

На Празника на плодородието в Шабла, който отново ще събере стопаните на Кръстовден  (14 септември), ще бъдат претеглени най-едрите плодове и зеленчуци, отгледани през лятото,

0

Важно е варовикът да бъде фино смлян, съветва доц. д.с.н. Веселин Кутев Калцият е безусловно необходим за нормалното протичане на процесите на деленето на клетките и фотосинтезата.

0

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян.

0

Има ръст в производството на грах, пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго. Към 8 август 2019 г. при повечето от основните пролетни култури, с изключение на картофи, домати,

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране