Стартира депопулация на дивите свине с цел предпазване на промишлените свинеферми от зараза със смъртоносния вирус на африканската чума по свинете (АЧС). Това беше съобщено на брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите след среща на министър Десислава Танева с председателите на Националното ловно сдружение Съюз на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев, на Българския ловно-рибарски съюз Асен Пиперков, на изп. директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Мирослав Маринов и директори на държавните горски предприятия.

Към момента дивите свине у нас са 97681 броя. Досега са отстреляни 1200 броя.

Депополуцията на дивите свине ще се провежда по различен начин.

В 20-километровата зона около регистрираните огнища на АЧС отстрелът на дивите свине ще бъде извършван само служители на Изпълнителната агенция по горите, полиция и жандармерия. В нея ще е забранен санитарният лов. Месото от отстреляните животни ще бъде унищожавано.

Другите две зони - отново на отстояние 20 км, са около промишлените свинеферми и около базите за интензивно развъждане на дивеч. В тях в отстрела ще се включат и ловните дружинки. 

Като допълнителна мярка в 10-километровата зона около огнищата на АЧС се въвежда ограничен достъп за гъбари и билкари, преустановява се и дърводобивът.