5 основни катаклизми през лятото и как да защитим градината от тях

20 юли 2019
Зеленчукова градина / Полезни съвети
17235
1 2 3 4 5 6
 

Защита от късни студове

Под късни измръзвания се има предвид понижаване на температурата на въздуха под 0 градуса в район, където вече е стабилното топло време. Това се случва през есента или в края на пролетта и началото на лятото. Есенните студове не са толкова опасни, защото по това време голяма част от реколтата вече е прибрана. Но тези през пролетта и лятото могат да оставят стопаните без никаква реколта. Когато температурата падне под -1-2 градуса загиват цветовете и завръзите на някои плодове и ягодоплодни култури. Други могат да издържат малко по-ниски температури - до -3-4 градуса. А като няма завръзи няма и плодове.

Ниските насаждения (ягоди, ниски храсти, тиквички и др.) през нощта могат да бъдат покрити платнища от нетъкана материя. Ако студовете ви изненадат и нямате нищо подходящо под ръка, можете да използвате всякакви ненужни парцали.

Не забравяйте за пластмасовите бутилки. По време на летните застудявания те също могат да бъдат използвани. Отрежете тясната част на бутилката и другата част използвайте като малък парник, като "захлупите" нежните растения. С тях можете да покриете разсад с малки листа, например зеле.

Картофите се спасяват чрез зариване. След измръзванията, вместо повредения връх от клубените ще тръгне нов, а растението ще продължи да се развива.

В градината на помощ идват опушването и дъждуването.

Защита от жегите

Времето е голям шегаджия. След студовете могат да настъпят неочаквани жеги, които също са опасни за градината. За опасно топло се смята, когато температурата на околната среда надвиши 35 градуса.

За растенията и по-ниска температура, например 28-30 градуса, може да е пагубна. Дори за топлолюбиви култури - патладжани и чушки, оптималната температура е 25-28 градуса.

При високи температури листата на растенията просто се навиват, за да намалят количеството изпарена влага. Някои зеленчуци хвърлят завръзите си. Обикновено при такива жеги няма достатъчно опрашващи насекоми, следователно няма опрашване. В тези случаи опрашването се прави на ръка. При извънредно високи температури поленът остава стерилен и съответно не можем да очакваме плодове.

За да намалите малко градусите в оранжерията, можете да поставите вътре пластмасови бутилки със студена вода. Те леко ще намалят градусите през деня, през нощта ще отдават от топлината, която са натрупали през горещите часове. Така разликата в температурите няма да е така драстична, а това е важно за растенията.

В горещите дни не забравяйте да държите отворени всички прозорци и врати в оранжерията. Да, растенията не обичат течението, но прекомерните жеги биха им нанесли по-голяма вреда, а могат и да загинат. Затова изберете по-малката злина.

Някои виладжии съветват по време на периоди на необичайна жега оранжериите да се покриват с бял плат или, ако са масивни постройки, да се белосват с вар. Слънчевите лъчи ще се отразяват от белите стени и оранжерията няма да се нагрява толкова.

За външните растения осигурете капково напояване.

Ще помогнете на насажденията си и ако опънете над тях платно от нетъкана тъкан или мулчирате почвата с торф, стърготини или косена трева. Така ще запазите по-продължително влагата.

Възможно ли е да се защитят растенията от суша?

Жегата често е придружена с продължителна суша. Засушаване се нарича продължителен период на устойчиво сухо време - от няколко седмици до няколко години. Неговите основни признаци са повишената температура на въздуха и пълната липса или съвсем незначителни валежи.

Поради липса на валежи, количеството влага в почвата става толкова нищожно, че може да доведе до загиване на растенията. Как да помогнем зеленчукови култури по време на суша?

Един от най-лесните, но ефективни начини е да се мулчират лехите. Мулчът спасява почвата от изсушаване и я предпазва от плевелите.

Вместо мулч може да се използва нетъкано платно със същата цел. Опитните градинари съветват да вземете черна тъкан, тъй като тя предпазва лехите и от плевели.

Много прост, но не по-малко ефективен метод е окопаването на почвата около растенията. Това се направи, за да се предотврати твърда кора около корените. За големи площи, за да се намали изпаряването на влагата от почвата, може да се прилага брануване или обработка на междуредията.

Как да спасим растенията от поройни дъждове?

Летните поройни дъждове не е задължително да са продължителни, но поради своята интензивност, дори и за кратко време могат да нанесат значителни щети, дори наводнения.

Валежите, в зависимост от големината капките и интензивността, се разделят на няколко вида. Когато ситните капчици са до 0,5 мм говорим за ръмеж. Ако капките са едри, над 7 мм и при падане се разпръскват на по-дребни става дума за силни, поройни дъждове. Друга важна характеристика на пороя е неговата интензивност. Всичко, което е между ръмене и порой е обикновен дъжд.

За да не могат пороите да нанесат щети на вашите насаждения, трябва да се вземат превантивни мерки. За да сведем до минимум възможните последствия, предварително правим следното:

* Не трябва да садите на гъсто. Ако растения са твърде гъсто засадени, влагата от почвата трудно се изпарява. Дори без валежи това може да доведе до разпространението на различни гъбични заболявания.

* Мулчирайте почвата. Ако изведнъж падне пороен дъжд, плодовете, например ягодите, няма да лежат върху влажната земя, а върху слой мулч, който изсъхва много по-бързо.

* Високите лехи, които придобиват все по-голяма популярност, могат да бъдат истинско спасение в местата, където често падат обилни летни дъждове. Водата не се задържа, което означава, че вашите домашни насаждения не са застрашени от загниване.

* След силен дъжд падналите на земята зеленчукови култури трябва да се вдигнат и им се сложат опори. Всички патогени обичат топлата и влажна почва. Ето защо е толкова важно растенията да не лежат на земята.

Защита от градушка

Градушката е истинско бедствие за градината. Ледените топчета са опасни не само за растенията, но и за хора, животни и стопански постройки.

Ако в района, където живеете, често падат градушки, препоръчваме ви да се погрижите за вашата градина. Най-лесно това става като отгоре опънете мрежа с малки отвори - до 5 мм. Тези мрежи ще предпазят растенията и от птиците.

Не можем да се защитим напълно от природните бедствия, но можем да намалим щетите, които те нанасят.

Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
0

Преди сеитба на семената обработете добре почвата и оформете високите лехи. При едноредова сеитба в средата на лехата отворете от край до край браздичка с дълбочина около 2,5-3 см

0

Засаждат се само добре развити растения, обръщаме внимание на Гергана Костова Препоръчително е лукът каба да се засади в добре наторена и обработена почва

0

Грижите са по-малко, казваме на Никола Маринов, който иска да ги отглежда * При директното отглеждане на домати не се произвежда предварително разсад. * На по-малка площ се разполагат повече бройки

0

Поликарбонатът е синтетичен материал, който е получен специално за селскостопански цели. Широката му употреба започва преди около 40 години и днес постоянно се използва при отглеждането на различни

0

Полиетиленовият парник обикновено е импровизиран дизайн. Рамката му, която се състои от няколко дъги, е заровена в земята и покрита с полиетилен отгоре

Последни новини
0

За 2019 година компанията продаде 35 милиона килограма български плодове и зеленчуци За да предоставя свежи и качествени плодове и зеленчуци, Kaufland България си партнира с производители от 16

0

Градушка падна на няколко места в България. Проливен дъжд с градушка се изсипа над шуменското село Тодор Икономово. Това показват данни от радарите на Изпълнителната агенция за борба с градушките

0

Това пита Зорка Филипова от София Най-лесният начин да опазите разсада си от домашната котка е като го сложите в отделно помещение, до което мяукащата ви любимка няма достъп

0

Унищожете я веднага Здравейте! Поръчах си цвете от онлайн магазин. Чаках дълго мечтания еухарис и накрая дойде това, което е на снимката. Не посмях да засадя луковицата. Кажете моля какво да правя

0

От ДФ „Земеделие” напомнят, че в петък – 29 май, изтича срокът в който земеделските стопани трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приходите им с 40% надолу в извънредното положение Общинските приходи са намалели с над 40% само за март-април, когато в сила бе обявеното извънредно положение. Това показва проучване на Националното сдружение на общините как кризата, предизвикана от COVID-19, се е отразила върху местните власти. Проучването е върху собствените приходи и

Днес, 26 май, министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица

Когато идва с родителите си в България, момчето е едва на 2 години, но запомнило човещината Мечтае да има лаптоп, а като порасне, да стане полицай “24 часа” отличава Достойните българи на годината от 2003 г. насам. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата