Шоколадова торта с вишни

13 юли 2019
Кулинария
27216
 

Класическата комбинация от шоколад и череша е допълнена от лек крем. За пълнежа можете да използвате както пресни, така и замразени плодове.

Продукти за 8 порции (диаметър на тортената форма - около 20 см).

За блата: 5 яйца, 30 г какао на прах, 3 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. лимоновсок, 125 г брашно, 175 г захар;

За варения млечен крем: 200 мл течна сметана, 4 яйчни жълтъка, 120 г захар, 400 мл прясно мляко, 20 г царевично нишесте, 8 г желатин, 20 г брашно, 40 г масло;

За шоколадовия крем: 130 г течна сметана, 100 г натурален шоколад, 20 г масло

За вишневия пълнеж: 400 г вишни (или череши), 50 г захар, 20 г нишесте

Приготвяне: За блата разбийте белтъците заедно със захарта на твърд сняг. Жълтъците се разбиват заедно с лимоновия сок и растителното масло. Постепенно съединете двете смеси.

Пресейте брашното и какаото и на порции прибавете съм яйчната смес, като разбърквате до получаването на еднородност.

Тестото се изсипва в тортена форма със свалящо се дъно и се поставя в предварително загрята до 180 градуса фурна. Проверявайте дали се е изпекъл блата с клечка за зъби - трябва да излезе суха. Оставете да изстине върху решетка и разрежете на три.

За вишневия пълнеж смесете плодовете със захарта и загрейте на котлона, докато захарта се разтвори напълно. Отделилият се сок се прибавя към нишестето и после се връща при вишните. Вари се докато сместа се сгъсти. Охладете до стайна температура.

За млечния крем смесете жълтъците със захарта, нишестето и брашното. Затоплете прясното мляко, но не трябва да завира. Внимателно, на тънка струйка, прибавете яйчната смес, като постоянно разбъркване. Варете до сгъстяване. Към горещия крем прибавете маслото и набъбналия желатин. Всичко много добре се разбърква, прехвърля се в купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се сместа да се охлади до стайна температура. Разбийте сметаната до твърда пяна и внимателно прибавете към млечния крем.

За шоколадовия крем разтопете шоколада на водна баня. Загрейте сметаната, но да не завира. Смесете горещата сметана с шоколада и добавете маслото.

Сместа се охлажда до стайна температура и след това се поставя в хладилника за още 30 минути. Разбийте крема с миксер.

Сглобяване на тортата: Увийте пръстена на тортената форма с фолио за свежо съхранение и го поставете около първия блат. Отгоре изсипете половината от млечния крем и покрийте с втория блат. Сипете вишневата смес и покрийте изцяло с останалия млечен крем. Поставете третия блат и покрийте отгоре и отстрани с шоколадов крем.

Оставете тортата в хладилника за няколко часа и можете да сервирате.

Още от Кулинария
0

Някой ще каже, че няма нищо сложно в това да изпечеш пилешки гърди, но да ги приготвиш така, че да останат сочни е съвсем друга работа. В нашия случай това друго нещо е лимоновият сос

0

Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина. Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове

0

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

0

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

0

Ако в хладилника или в мазето ви се намира някой и друг буркан със сини домати, неочаквани гости няма да ви притеснят Патладжан в аджика 3 кг патладжан, 3 кг домати, 1 кг чушки, 2 глави чесън

Последни новини
0

Когато пчеларят не разполага с достатъчно празни пити, своевременно трябва да изважда пълните, да ги центрофугира и отново да ги връща в кошера. Други юлски проблеми: За нормалната дейност на пчелите

0

Изложба „Градината – времена и пространства“  откриват утре (09.07.)  в Екомузей с аквариум в гр. Русе от 18.00 ч. Експозицията е част от проекта „Градината – място на биокултурно разнообразие и

0

Новите технологии могат да подобрят ефективността на работа на вашата машина, като увеличат производителността, намалят разходите и повишат приходите ви

0

А това означава на една и съща страна на отделна пита да се вижда разновъзрастно пило. Между запечатаните килийки се виждат яйца, съвсем млади и по-възрастни личинки, а също и незасеменени килийки

0

И при най-малко съмнение за заболяване търсете ветеринарните лекари. Другите задачи за месеца: 0 контрол на опаразитеността на семействата с вароатоза в пчелина; 0 препоръчително е третирането на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. Всеки ли може да вижда снимките и публикациите ви в социалните мрежи? а) Не, само приятелите ми могат да виждат публикациите ми. Профилите ми в социалните мрежи са заключени за останалите. б) Видими за всичко са само публикациите, в които съм отбелязан/а от приятели. в) Да, профилите ми в социалните мрежи са открити за всички. 2

Втори пореден ден с рекорден брой заразени 240 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 4286 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 6342, от които 2917 активни

„Берое“ победи „Славия“ с 2:0 в предпоследния си мач за сезона. И двете попадения бяха дело на Мартин Камбуров. Първото полувреме бе равностойно, но „Берое“ не остави шансове на съперника да застраши сериозно вратата на Ганев. Мартин Камбуров откри резултата в 11-та минута след точно изпълнена дузпа