Класическата комбинация от шоколад и череша е допълнена от лек крем. За пълнежа можете да използвате както пресни, така и замразени плодове.

Продукти за 8 порции (диаметър на тортената форма - около 20 см).

За блата: 5 яйца, 30 г какао на прах, 3 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. лимоновсок, 125 г брашно, 175 г захар;

За варения млечен крем: 200 мл течна сметана, 4 яйчни жълтъка, 120 г захар, 400 мл прясно мляко, 20 г царевично нишесте, 8 г желатин, 20 г брашно, 40 г масло;

За шоколадовия крем: 130 г течна сметана, 100 г натурален шоколад, 20 г масло

За вишневия пълнеж: 400 г вишни (или череши), 50 г захар, 20 г нишесте

Приготвяне: За блата разбийте белтъците заедно със захарта на твърд сняг. Жълтъците се разбиват заедно с лимоновия сок и растителното масло. Постепенно съединете двете смеси.

Пресейте брашното и какаото и на порции прибавете съм яйчната смес, като разбърквате до получаването на еднородност.

Тестото се изсипва в тортена форма със свалящо се дъно и се поставя в предварително загрята до 180 градуса фурна. Проверявайте дали се е изпекъл блата с клечка за зъби - трябва да излезе суха. Оставете да изстине върху решетка и разрежете на три.

За вишневия пълнеж смесете плодовете със захарта и загрейте на котлона, докато захарта се разтвори напълно. Отделилият се сок се прибавя към нишестето и после се връща при вишните. Вари се докато сместа се сгъсти. Охладете до стайна температура.

За млечния крем смесете жълтъците със захарта, нишестето и брашното. Затоплете прясното мляко, но не трябва да завира. Внимателно, на тънка струйка, прибавете яйчната смес, като постоянно разбъркване. Варете до сгъстяване. Към горещия крем прибавете маслото и набъбналия желатин. Всичко много добре се разбърква, прехвърля се в купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се сместа да се охлади до стайна температура. Разбийте сметаната до твърда пяна и внимателно прибавете към млечния крем.

За шоколадовия крем разтопете шоколада на водна баня. Загрейте сметаната, но да не завира. Смесете горещата сметана с шоколада и добавете маслото.

Сместа се охлажда до стайна температура и след това се поставя в хладилника за още 30 минути. Разбийте крема с миксер.

Сглобяване на тортата: Увийте пръстена на тортената форма с фолио за свежо съхранение и го поставете около първия блат. Отгоре изсипете половината от млечния крем и покрийте с втория блат. Сипете вишневата смес и покрийте изцяло с останалия млечен крем. Поставете третия блат и покрийте отгоре и отстрани с шоколадов крем.

Оставете тортата в хладилника за няколко часа и можете да сервирате.