Шоколадова торта с вишни

13 юли 2019
Кулинария
16470
 

Класическата комбинация от шоколад и череша е допълнена от лек крем. За пълнежа можете да използвате както пресни, така и замразени плодове.

Продукти за 8 порции (диаметър на тортената форма - около 20 см).

За блата: 5 яйца, 30 г какао на прах, 3 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. лимоновсок, 125 г брашно, 175 г захар;

За варения млечен крем: 200 мл течна сметана, 4 яйчни жълтъка, 120 г захар, 400 мл прясно мляко, 20 г царевично нишесте, 8 г желатин, 20 г брашно, 40 г масло;

За шоколадовия крем: 130 г течна сметана, 100 г натурален шоколад, 20 г масло

За вишневия пълнеж: 400 г вишни (или череши), 50 г захар, 20 г нишесте

Приготвяне: За блата разбийте белтъците заедно със захарта на твърд сняг. Жълтъците се разбиват заедно с лимоновия сок и растителното масло. Постепенно съединете двете смеси.

Пресейте брашното и какаото и на порции прибавете съм яйчната смес, като разбърквате до получаването на еднородност.

Тестото се изсипва в тортена форма със свалящо се дъно и се поставя в предварително загрята до 180 градуса фурна. Проверявайте дали се е изпекъл блата с клечка за зъби - трябва да излезе суха. Оставете да изстине върху решетка и разрежете на три.

За вишневия пълнеж смесете плодовете със захарта и загрейте на котлона, докато захарта се разтвори напълно. Отделилият се сок се прибавя към нишестето и после се връща при вишните. Вари се докато сместа се сгъсти. Охладете до стайна температура.

За млечния крем смесете жълтъците със захарта, нишестето и брашното. Затоплете прясното мляко, но не трябва да завира. Внимателно, на тънка струйка, прибавете яйчната смес, като постоянно разбъркване. Варете до сгъстяване. Към горещия крем прибавете маслото и набъбналия желатин. Всичко много добре се разбърква, прехвърля се в купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се сместа да се охлади до стайна температура. Разбийте сметаната до твърда пяна и внимателно прибавете към млечния крем.

За шоколадовия крем разтопете шоколада на водна баня. Загрейте сметаната, но да не завира. Смесете горещата сметана с шоколада и добавете маслото.

Сместа се охлажда до стайна температура и след това се поставя в хладилника за още 30 минути. Разбийте крема с миксер.

Сглобяване на тортата: Увийте пръстена на тортената форма с фолио за свежо съхранение и го поставете около първия блат. Отгоре изсипете половината от млечния крем и покрийте с втория блат. Сипете вишневата смес и покрийте изцяло с останалия млечен крем. Поставете третия блат и покрийте отгоре и отстрани с шоколадов крем.

Оставете тортата в хладилника за няколко часа и можете да сервирате.

Още от Кулинария
0

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

Чудно вкусни и много засищащи Продукти: 12 средни картофа, 2 яйца, 1 глава лук, 5 суп. лъж. брашно, 1 дафинов лист, 1 ч.л. сол Продукти за пълнежа: 500 г кайма, 1 глава лук,

0

Продукти: 2 патладжана, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. захар, 1 ч.л. сол, магданоз, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. оцет 9%-ен. Приготвяне: Измийте старателно сините домати и

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Последни новини
0

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

0

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

0

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

0

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

0

Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 26.07.2019 г. Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина – соев

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На Ада тепе са се намирали най-старите златни рудници в Европа Благодарение на новите технологии ще се достигне до 130 м под земята, преди 3500 г. траките стигнали само до 10 В следващите 7 г. ще се добиват между 4000 и 8000 т концентрат годишно Премиерът Борисов: Пожелавам ви още по-големи заплати “Пожелавам ви още по-големи заплати

В събота Иван отива за риба на водоема в Негован. Придружава го приятелката му. Не са сами край водата, за риба са дошли още хора. Привечер мъжът се натъква на зловещата находка. „Само един череп видях и това беше на брега. На човек, то си личи. звъннах на полицията”, спомня си пред bTV Иван. Въпреки че не е единствен свидетел

Движението - засега само на леките автомобили, и то в една лента - през участъка на “Струма” край Дупница, където на 13 август пожар повреди конструкцията, бе пуснато преди уикенда. Част от струпаните на мястото отпадъци, които причиниха пожара, обаче остават, защото общината все още няма къде да ги пренесе, стана ясно вчера при оглед на мястото