показва изследване на английски учени

Козите могат да разпознават своите 5-дневни ярета, съобщават английски учени в сп. "Animal Cognition".

Бяхме много учудени, когато открихме, че 5 дни след окозването козите майки и техните ярета реагират по-силно на звуците, издавани от тях, отколкото от "призивите" на другите животни от стадото, обяснява ръководителката на изследването д-р Елоди Брифер от Лондонския университт.

Досега учените смятаха, че козите не различават новороденото си потомство заради особената стратегия на оцеляване в дивата природа. Тя се състои в това, че те "крият" новородените ярета в тревата. При това козата майка може да повика малкото, за да го накърми. Но съществуването на обратната връзка, при която ярето да вика майка си, учените подлагаха на съмнение.

Скритото потомство се намира в своеобразна изолация - яретата са слабо подвижни и по-често мълчат, за да не може да ги открие някой хищник.

Учените предлолагаха, че не е задължително призивите на яретата да са индивидуални и поради това не са лесни за разпознаване. Но в хода на експеримента, проведен в английското графство Нотингхемпшир, учените записват звуците, които издават яретата. И след това ги пускат на техните майки.

Козите проявили тревога и заинтересованост, когато звучал гласът на тяхното дете. Но реагирали слабо на записа на чуждите ярета на същата възраст. Според учените това говори за наличие на механизъм на запомняне и разпознаване у козите. Получените данни показват колко умни са козите.