Продуктът Уникер увеличава съдържанието на органични вещества и образуването на хумус

Ваня Велинска

Горна Митрополия

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с подходящи продукти. Такъв е Уникер, разработен от сръбската фирма Агроуник и предлаган у нас от Пиргос Агро.

С технологията, представена от Урош Джорджевич, директор на компанията, се запознаха земеделски производители от района на Плевен, които присъстваха на демонстрацията на Пиргос Агро в полетата на Светла Стоянова.

Продуктът има няколко приложения. Може да се използва като стартер при започване на вегетацията на културите, както и да помага за разграждането на растителните остатъци на полето, а също и при приготвянето на компост.

Уникер съдържа ефективни щамове бактерии, който

преработват

трудно разтворими съединения

на въглерод, азот и фосфор, като ги трансформират в достъпни за растенията форми. По този начин органичното вещество, което се внася в почвата, бързо се преобразува в минерален азот, който се усвоява от растенията.

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с Уникер. Благодарение на него пресните органични остатъци от растенията се преобразуват до крайни минерални или полуразградени вещества, които влизат в състава на хумусния слой на почвата и увеличават неговото процентно съдържание. Продуктът съдържа бактерия, която разгражда целулозата в почвата. При използването му няма опасност да има азотен недостиг в почвата, тъй като в Уникер има органично вещество, което спомага до разлагането до достъпен азот.

Продуктът се прилага

след прибиране

на земеделските култури

- житни, царевица, соя, слънчоглед и други, които е добре да се надробят, съветват специалистите. При възможност е препоръчително почвата да се изоре или дискува. След около един месец растителните остатъци започват да се разлагат, а напролет полето е чисто и обогатено с хранителни вещества.

Ползите от използването на Уникер са безспорни, тъй като продуктът влияе положително върху плодородието на почвата, чрез увеличение на съдържанието на органични вещества в нея и образуването на хумус. Също така води до увеличаване на полезните микроорганизми, които също оказват добро влияние върху структурата на почвата. При използването му се отчита по-добро усвояване на внесените минерални и органични торове, като

се увеличава съдържанието

на по-достъпен

азот, фосфор и калий за растенията. Продуктът елиминира негативните ефекти при прилагането на други торове, когато има неправилно торене или блокиране на хранителните елементи поради неблагоприятни фактори на средата.

Уникер се прилага като се смесва 0.5 литра от продукта с 25-30 литра вода, това е дозата за 1 декар. С разтвора са напръскват раздробените растителни остатъци. След това се препоръчва дисковане или заораване на растенията на дълбочина 10 см. Температурата трябва да е под 25 градуса.

След приложението на продукта, ползите са: увеличение на плодородието на почвата, увеличение на съдържанието на микробната биомаса в почвата, повече органични вещества в почвата, увеличение на хумуса, предотвратяване на азотния недостиг, по-добро усвояване на приложените минерални и органични торове, увеличава съдържанието на лесно усвоим азот, фосфор и калий.

Може да обработите растителните остатаци след жътва
Може да обработите растителните остатаци след жътва