Продукти: 250 г ориз, 500 г мляно пилешко месо, 1 яйце, 1 глава лук, 1 тиквичка, 1 морков, по 1 средно голяма чушка (жълта, зелена и червена), 1 патладжан, 150 г сирене фета, 3 суп. лъж. настърган кашкавал, магданоз, 1 ч. лъж. сол, млян черен пипер на вкус

За овкусяване: 2 суп. лъж. зехтин, 1/2 ч. лъж. сушен чесън, 80 мл готварска сметана

Допълнително: яйце и 1/2 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Започваме с приготвянето на ориза. Изчистете го, измийте и сложете да се вари. Когато оризът е готов, излейте водата и смесете заедно с пилешкото месо, яйцето, нарязаните магданоз и лук, настъргания кашкавал и смачканата с вилица фета, сол и черен пипер. Получената смес се прехвърля във форма за печене с диаметър 27 см, която обилно сте намазали с мазнина.

Морковите се нарязват на тънки ленти (можете да използвате белачка за зеленчуци) и се бланшират за 1-2 минути.

Нарежете тиквички, чушки и патладжана на сламки. Не забравяйте патладжана да го посолите и да изчакате да се стече горчивия сок.

Започнете да нареждате зеленчуците в кръг, като леко ги притискате към каймата, така че да потънат в нея, но да се виждат и отгоре.

Смесете зехтина, чесъна и малко сол и намажете зеленчуците отгоре. Разбийте сметаната с яйцето и с получената смес полейте отгоре.

Загрейте фурната до 180°C и печете около 30-40 минути. (ХФ)