Алиансът за слагане на край на хирургичната кастрация на прасетата разработва метод, който предотвратява половото съзряване при свинете, без да се въвежда чужд материал в гените на животните, съобщава Еeuromeatnews.

Обикновено мъжките прасенца се кастрират, за да се подобри качеството на месото за потребителите, но тази практика е и въпрос, свързан с хуманното отношение към животните, тъй като обикновено се извършва без управление на болката.

Преди две години американската Фондация за изследвания в областта на храните и земеделието (FFAR) отпусна грант на Recombinetics Inc., за да сложи край на хирургическата кастрация на свинете и резултатите са видими сега.

Днес компанията отчита постигнатото от тях като огромен успех. Това ще промени свиневъдството, тъй като ще елиминира проблема с хуманното отношение към животните, като същевременно осигурим качествен продукт за потребителите “, казва изп. директор на FFAR Сали Роки.

Сега при кастрацията на нерезчетата рядко се прилагат болкоуспокояващи средства. Кастрираните прасенца показват остра физиологична реакция на стреса при кастрация, включително повишени нива на стрес хормони, повишен сърдечен ритъм и показани индикатори за болка, които могат да продължат четири дни след процедурата.

Европейският съюз забрани практиката на кастрация на свинете, но изпълнението му се забави на фона на предизвикателствата пред разходите за изпълнение.

Американският проект успешно "изтрива" гена, който задейства освобождаването на хормони, необходими за половото съзряване в ДНК на прасенцата, което им пречи да достигнат пубертета, като по този начин отпада необходимостта от кастриране на прасетата.

Следващата стъпка в това изследване е да се определи търговската жизнеспособност на прасета без кастрация. Тъй като тези прототипи прасета са създадени да бъдат отглеждани без кастрация, сега е важно да се определи как те да се отглеждат максимално ефективно.

Алиансът за слагане на край на хирургичната кастрация на прасетата се състои от едни от най-големите генетични компании в света, притежаващи капацитета и възможностите, необходими за снабдяването на тези некастрирани свине до всички свинеферми в целия свят.