Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей. Ореховият плодов червей нанася повреди и по плодовете на бадема, кестена, леската, дъба, бука и др. Ябълковият плодов червей причинява вреди на по-голямата част от овощните култури, в това число и на ореха. Тези вредители представляват малки пеперуди, с големина до 2см. Те са нощни насекоми, летят на къси разстояния. През деня остават неподвижни в короната на дърветата.

Ореховият плодов червей има едно поколение годишно, а ябълковият - две. Двата вида зимуват като възрастни гъсеници в пашкул в пукнатините на кората и в растителните остатъци. Гъсениците на ореховия плодов червей какавидират през май, по-късно от другите плодови червеи. Пеперудите се появяват в началото на юни. Масовият летеж на пеперудите е в края на юни и началото на юли. Те снасят яйцата си по зелените орехови плодчета. Излюпените гъсеници се вгризват под дръжката на плода, прокарват ходове, достигат и повреждат ядката и изпълват вътрешността на плода с екстременти. Една гъсеница през своето развитие поврежда 3-4 плода.

Повредените плодове имат вид на узрели. Те преждевременно окапват. Често в окапалите плодове гъсениците продължават да се хранят. След ката приключат развитието си те прогризват отвор и напускат плода. По-късно намират подходящо място за зимуване под напуканата кора или в растителните остатъци, защитени от изготвения от тях пашкул.

Повредите, които нанася ябълковия плодов червей по ореха са сходни с тези на ореховия плодов червей. Масовият летеж на пеперудите от първото поколение на ябълковия плодов червей е от средата на май до средата на юни. Пеперудите от второто поколение летят през втората половина на юли и през август, а при сухо време – и до средата на септември. Двете поколения на този вредител се застъпват. Гъсениците на ябълковия плодов червей нанасят повреди по плодовете на ореха преди да започне втвърдяване на черупката.

Борбата срещу вредителите

по ореха се води основно чрез прилагане на добра агротехника. За редуциране числеността на зимуващите гъсеници е от важно значение събирането и унищожаването на окапалите орехи и растителните остатъци, извършване на дълбока обработка на почвата около дърветата през есента, остъргване на напуканата кора, поставяне на ловни пояси и др.

Растителнозащитни пръскания при ореха се провеждат главно при младите плододаващи дървета. Третиранията срещу ореховия и ябълковия плодов червей се извършват през периодите на масовия летеж на пеперудите. В края на май - началото на юни се пръска срещу пеперудите от първото поколение на ябълковия плодов червей. В края на юли се провежда едновременна борба срещу пеперудите на ореховия плодов червей и тези от второто поколение на ябълковия плодов червей. Подходящи инсектициди са: Димилин 25ВП – 0,04%, Дурсбан 4 ЕК – 0,2%, Релдан 40 ЕК – 0,12%, Вазтак Нов 100 ЕК – 0,012%, Суперсект Мега – 0,015%(краен срок за употреба 29.09.2019) и др.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ