Прави се по метода под кора

През юни е подходящо да се извърши присаждане на овощни дръвчета по метода под кора, но в случая се използва зелен калем.

Този метод е по-малко известен, тъй като в практиката се предпочита предимно присаждането на спяща пъпка. Но според специалистите методът дава много добри резултати и заслужава внимание.

Той е подходящ и за любителите овощари, а не само за професионалните разсадници. Методът под кора със зелен калем не се различава много от популярното и сред любителите присаждане на калем под кора.

Използва се зелен калем

Иначе операцията е същата

Когато присаждането под кора се извършва с узрял калем, препоръката е той да добре узрял и правилно съхранен през зимата, за да няма никакви признаци на развитие. Подложката пък трябва да е във вегетация, за да може кората лесно да се отдели от дървесината.

Това присаждане обикновено се прави в началото на пролетта - при започване на сокодвижението на дръвчетата.

Ако решите да направите присаждане сега, трябва да използвате резници, които са във вегетация, т.е. зелени калеми.

Операцията по присаждането не се различава от тази под кора с узрял калем.

За целта трябва да се снабдите с калеми, взети направо от дръвчето от желания сорт.

И при този метод подложката трябва да е дебела до около 5-6 см. Тя се прерязва напречно, а отрезът се заглажда с остро ножче. По същия начин се прави и вертикалният разрез.

Калемите се нарязват от зелени леторасли, които са започнали да се вдървесиняват. Те могат да бъдат с две или повече пъпки. Връхната част от леторасъла не се използва. Листните петури се премахват, като се запазва част от дръжката с дължина около един сантиметър.

Под най-долната пъпка се прави кос отрез. След това се поставя в надлъжния разрез и се привързва. 

МОЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1 КАЛЕМ

На една подложка се поставят един, два или повече калема в зависимост от дебелината й. Те се разполагат симетрично.

За да се предпазят от засъхване, горните им отрези се намазват с овощарска замазка, а цялото място на присаждането се покрива с прозрачна или полупрозрачна найлонова торбичка, за да се засенчи от силното слънце.