ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии във всички сектори. С по-голямо финансиране за иновациите и с намаляване на бюрокрацията ще можем да догоним първенците в дигиталните технологии - САЩ и Китай.

Това каза Кийт Секейра - експерт от Европейската комисия, който представи новите възможности за финансиране в рамките на пилотната програма на създадения Европейски съвет за иновации по време на днешния информационен ден на Европейския съвет за иновации в София.

На срещата присъстваха още старши съветник на комисаря по въпросите на изследванията, науката и иновациите Карлош Моедаш, бизнесдамата Саша Безуханова, която е член на Борда на Европейския институт за иновации и технологии, както и представители на министерството на образованието и науката. 

Секейра каза още, че дългосрочните проекти вече няма да представляват интерес, тъй като трябва да сме гъвкави. От своя страна администрацията ще засили скоростта на реакциите при кандидатстване и финансиране на проектите. 

През юни 2018 г. Европейската комисия създаде програмата за научни изследвания и иновации, „Хоризонт Европа“, чийто бюджет за периода 2021—2027 г. възлиза на 100 млрд. евро. От тях се предвиждат 10 млрд. евро.

Европейския съвет по иновациите предлага пряко подпомагане за иновациите посредством два основни инструмента за финансиране: един за ранните стадии и един за разработването и внедряването на иновациите на пазара.

През март 2019 г. Комисията допълни предложението си с още 2 милиарда евро за стимулиране на пилотната фаза на Съвета по иновации, като до момента за 1276 особено иновативни проекта е предоставено финансиране в размер на над 730 млн. евро.

Повече за промените, които ЕК прави за насърчаване на дигиталните иновации в секторите, четете в следващ брой на в. "Български фермер".