Слънчогледът обещава максимални добиви

19 юни 2019
Растениевъдство
16101
Няма снимка
По време на наливане на питите ще е много добре е да падне отново дъжд
1 2 3 4 5 6
 

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние

Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати

Ваня Велинска

Продължителните валежи са добра предпоставка за отличното развитие на слънчогледа в цялата страна.

Поради различните климатични условия в отделните райони и според сроковете на сеитба е нормално е посевите да са в различна фаза от развитието си.

В района на Монтана и други части на Северозападна България посевите са във фаза 10-12-та двойка листа.

На някои ниви се наблюдава и начална фаза на бутонизация, споделят фермери и агроспециалисти.

Много от земеделските производители казват, че са избързали със сеитбата, започнали са я още през март. Масово обаче тя е направена в началото на април.

Няма сериозни проблеми с развитието на културата до този момент, става ясно от думите на фермери от Монтана.

Те казват, че по време на сеитбата и след нея е имало засушаване, което е задържало поникването. През април растенията са били доста стресирани.

След това обаче дъждовете са променили изцяло картината.

Специално валежите през месец май са осигурили много добро развитие.

Сега в района посевите масово са добре гарнирани и без сериозни проблеми

Имаме работеща технология за отглеждане на слънчоглед, която следваме. С нея не срещаме сериозни изненади, споделят агроном и фермери от стопанство в Монтанско.

Според тях немалко техни колеги от други райони на страната се оплакват от доста сериозно заплевеляване, но тяхният слънчоглед е чист.

Пък и днес това не е непреодолим проблем.

Защото в технологията за отглеждане има продукти, с които да се реагира навреме срещу плевели и стресове.

Състоянието на слънчогледовите посеви във Врачанско също е много добро, казват производители от района.

Нивите, които обработват, са в Предбалкана, където обикновено през пролетта е доста влажно и нямат проблем със сеитбата, разказва Цветан Атанасов от Чирен.

Тази година обаче сушата беше доста сериозна и само това, че дъждовете не закъсняха, а пролетниците поникнаха е спасило положението, та към този момент наблюдават успешна вегетация.

Фермерът споделя, че в района са паднали около 200 литра дъжд, което е доста сериозно количество, дори и малко повече от необходимото.

Въпреки това, до момента са успели да извършат всички добри практики за отглеждането и нямат проблем с плевели и вредители.

Единственият недостатък, който отчитат, е че посевите не са много добре изравнени. Но това се обяснява със сушата по време на сеитбата и поникването.

В момента слънчогледът във Врачанско е във фаза бутонизация. Благодарение на влагата и високите температури, се развива много бързо.

Почвите в района на Чирен обаче преобладаващо са сиви горски, което тревожи стопаните, защото след 15-20 дни, ако е сухо, може и да се напукат коментира Цветан.

Така че по-нататъшен дъжд от време на време няма да е излишен.

Така, ако времето до жътва се задържи благоприятно за културата, очакваните резултати ще са повече от добри.

През миналата година добивите в стопанството са били около 330 кг/дка, което се приема за доста прилично за тази част на страната. Тази година се надяват на същите, а защо не и на по-добри.

Но все още е много рано за каквито и да е прогнози, категорични са производителите от Северозападна България.

Предстои цъфтеж, от тази фаза до голяма степен ще се определи по-нататъшното развитие на маслодайната култура. Ако в този период има много дъждове, или пък суховеи, те могат да попречат на опрашването.

Възможни са различни лоши сценарии за които фермерите в района се надяват да не им се случат.

Подобна е картината и в слънчогледовите ниви в района на Ямбол.

Маслодайната култура е в начало на бутонизация, посевите са в много добро състояние, коментира Петър Христов, специалист.

В началото наистина ни беше уплашила сушата, но по-късно дъждовете са допринесли за дружното развитие на посевите, обяснява той.

На определени места в региона е имало частични поражения от градушка, но те не са оставили сериозни последствия за слънчогледа.

Оттук нататък, ако климатичните условия по време на вегетацията останат нормални, земеделските производители не очакват проблеми с доотглеждането на културата.

И са давални, че до този момент имат всички основания да се надяваме на доста добри резултати от единица площ.

Валежите в момента са се оказали достатъчни като обем за правилното развитие на посевите.

Има предпоставки, които дават надежди, че хибридите занапред ще могат да развият своя потенциал, заложен от генетиката им.

Разбира се, рано е за окончателни прогнози. Но малко дъжд по време на наливане на слънчогледовите семена, ще се отрази твърде добре и определено ще гарантира по-висок добив.

В момента слънчогледът и тук е във фаза бутонизация, а посевите са в много добро състояние, споделя Петър Петров, който стопанисва земя във Варненско.

Фермерът разказва, че е засял маслодайната култура около 10 април, когато е било доста сухо.

Не е имал проблеми с поникването, тъй като започнали валежите, които помогнали за това, както и за за по-нататъшното нормално развитие на посевите.

Като цяло и тук не очакват сериозни стресови ситуации, освен ако те не дойдат от небето.

Влагата в момента е достатъчна,вярно е , че като цяло няма много натрупан резерв в почвата, тъй като в този район и дъждовете не са били чак толкова обилни.

Производителите в района си мечтаят за дъжд, който да дойде преди цъфтежа, за да може се оформи по-голяма пита.

А прогнозираните добиви в нивите на Петър, макар и все още да е много рано, се очертава да бъдат като ще миналогодишните - това означава около 330-340 кг/дка.

Още от Растениевъдство
0

По време на Международната селскостопанска изложба "Агра 2020" в Пловдив специалистите от Лимагрейн представиха акценти от порфолиото си при хибридите царевица и слънчоглед

0

Потенциална заплаха сега са повратните мразове в края на зимата - началото на пролетта Ваня Велинска Изключително топлата зима е предпоставка за сериозни притеснения за състоянието на трайните

0

Този месец австралийската реколта от бадеми ще покаже успеха на нови сортове, с които индустрията търси начини за борба с намаляването на популацията на пчелите

0

фИ тази година „Евро Ферт“ АД ще вземе участие в Международната изложба „АГРА“, която ще се проведе от 19 до 23 февруари 2020 г. в град Пловдив. Щандът на компанията е позициониран в панаирна палата

0

Разходите за него, поддръжката на плантацията и нелоялната конкуренция “изяждат” приходите А и за българите всички билки са био, обяснява фермерът Стефан Спасов Жени Владинова Билковата плантация на

Последни новини
0

Развалени яйца може да е продавала в цяла Европа австрийска компани. Euronews съобщава, че неназована фирма смесвала пресни и развалени яйца. След това продавала полуфабриката на европейски пекарни

0

Във вторник ще бъде слънчево, по-късно след пладне от запад ще се появи разкъсана висока облачност. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13 и 18 градуса

0

Настоящата зима ще е най-топлата в историята на измерванията в Москва, съобщи ТАСС. "Няма никакви съмнения, че това ще е най-топлата зима. През целия сезон температурата бе екстремно висока

0

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) отваря от днес, 24 февруари, приема по новата Национална програма по пчеларство, която ще се прилага в тригодишния период до 2022 г

0

Паниран праз Продукти: 6-7 стръка праз, 2 яйца, олио, галета, брашно черен пипер, сол Приготвяне: Нарежете праза на парчета с дължина около 8 см. Пуснете ги във вряща

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“. Това съобщиха от държавнот ообвинение.  С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление

Директорът на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева е задържана за 24 часа. Икономическа полиция в присъствието на наблюдаващ прокурор извършват процесуално-следствени действия - претърсвания, изземвания, разпити на свидетели и др. в сградата на институцията, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив

В Италия епидемията от коронавирус тръгна от болница, затова и многото случаи на зараза, каза пред в.”Кориере дела сера”вирусологът Масимо Гали. „Можем да мислим, че няма да бъде много дълго времето, през което ще се измисли ваксина”, допълва професорът по инфекциозни болести от Университета на Милано