Слънчогледът обещава максимални добиви

19 юни 2019
Растениевъдство
12843
Няма снимка
По време на наливане на питите ще е много добре е да падне отново дъжд
1 2 3 4 5 6
 

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние

Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати

Ваня Велинска

Продължителните валежи са добра предпоставка за отличното развитие на слънчогледа в цялата страна.

Поради различните климатични условия в отделните райони и според сроковете на сеитба е нормално е посевите да са в различна фаза от развитието си.

В района на Монтана и други части на Северозападна България посевите са във фаза 10-12-та двойка листа.

На някои ниви се наблюдава и начална фаза на бутонизация, споделят фермери и агроспециалисти.

Много от земеделските производители казват, че са избързали със сеитбата, започнали са я още през март. Масово обаче тя е направена в началото на април.

Няма сериозни проблеми с развитието на културата до този момент, става ясно от думите на фермери от Монтана.

Те казват, че по време на сеитбата и след нея е имало засушаване, което е задържало поникването. През април растенията са били доста стресирани.

След това обаче дъждовете са променили изцяло картината.

Специално валежите през месец май са осигурили много добро развитие.

Сега в района посевите масово са добре гарнирани и без сериозни проблеми

Имаме работеща технология за отглеждане на слънчоглед, която следваме. С нея не срещаме сериозни изненади, споделят агроном и фермери от стопанство в Монтанско.

Според тях немалко техни колеги от други райони на страната се оплакват от доста сериозно заплевеляване, но тяхният слънчоглед е чист.

Пък и днес това не е непреодолим проблем.

Защото в технологията за отглеждане има продукти, с които да се реагира навреме срещу плевели и стресове.

Състоянието на слънчогледовите посеви във Врачанско също е много добро, казват производители от района.

Нивите, които обработват, са в Предбалкана, където обикновено през пролетта е доста влажно и нямат проблем със сеитбата, разказва Цветан Атанасов от Чирен.

Тази година обаче сушата беше доста сериозна и само това, че дъждовете не закъсняха, а пролетниците поникнаха е спасило положението, та към този момент наблюдават успешна вегетация.

Фермерът споделя, че в района са паднали около 200 литра дъжд, което е доста сериозно количество, дори и малко повече от необходимото.

Въпреки това, до момента са успели да извършат всички добри практики за отглеждането и нямат проблем с плевели и вредители.

Единственият недостатък, който отчитат, е че посевите не са много добре изравнени. Но това се обяснява със сушата по време на сеитбата и поникването.

В момента слънчогледът във Врачанско е във фаза бутонизация. Благодарение на влагата и високите температури, се развива много бързо.

Почвите в района на Чирен обаче преобладаващо са сиви горски, което тревожи стопаните, защото след 15-20 дни, ако е сухо, може и да се напукат коментира Цветан.

Така че по-нататъшен дъжд от време на време няма да е излишен.

Така, ако времето до жътва се задържи благоприятно за културата, очакваните резултати ще са повече от добри.

През миналата година добивите в стопанството са били около 330 кг/дка, което се приема за доста прилично за тази част на страната. Тази година се надяват на същите, а защо не и на по-добри.

Но все още е много рано за каквито и да е прогнози, категорични са производителите от Северозападна България.

Предстои цъфтеж, от тази фаза до голяма степен ще се определи по-нататъшното развитие на маслодайната култура. Ако в този период има много дъждове, или пък суховеи, те могат да попречат на опрашването.

Възможни са различни лоши сценарии за които фермерите в района се надяват да не им се случат.

Подобна е картината и в слънчогледовите ниви в района на Ямбол.

Маслодайната култура е в начало на бутонизация, посевите са в много добро състояние, коментира Петър Христов, специалист.

В началото наистина ни беше уплашила сушата, но по-късно дъждовете са допринесли за дружното развитие на посевите, обяснява той.

На определени места в региона е имало частични поражения от градушка, но те не са оставили сериозни последствия за слънчогледа.

Оттук нататък, ако климатичните условия по време на вегетацията останат нормални, земеделските производители не очакват проблеми с доотглеждането на културата.

И са давални, че до този момент имат всички основания да се надяваме на доста добри резултати от единица площ.

Валежите в момента са се оказали достатъчни като обем за правилното развитие на посевите.

Има предпоставки, които дават надежди, че хибридите занапред ще могат да развият своя потенциал, заложен от генетиката им.

Разбира се, рано е за окончателни прогнози. Но малко дъжд по време на наливане на слънчогледовите семена, ще се отрази твърде добре и определено ще гарантира по-висок добив.

В момента слънчогледът и тук е във фаза бутонизация, а посевите са в много добро състояние, споделя Петър Петров, който стопанисва земя във Варненско.

Фермерът разказва, че е засял маслодайната култура около 10 април, когато е било доста сухо.

Не е имал проблеми с поникването, тъй като започнали валежите, които помогнали за това, както и за за по-нататъшното нормално развитие на посевите.

Като цяло и тук не очакват сериозни стресови ситуации, освен ако те не дойдат от небето.

Влагата в момента е достатъчна,вярно е , че като цяло няма много натрупан резерв в почвата, тъй като в този район и дъждовете не са били чак толкова обилни.

Производителите в района си мечтаят за дъжд, който да дойде преди цъфтежа, за да може се оформи по-голяма пита.

А прогнозираните добиви в нивите на Петър, макар и все още да е много рано, се очертава да бъдат като ще миналогодишните - това означава около 330-340 кг/дка.

Още от Растениевъдство
0

Състезанието между стопаните ще е част от проявите на общинския празник "Под крушата на осенската поляна", информира novini.bg. Празникът се организира по повод 111 години от обявяването на

0

Земеделските стопани в Търговищка област вече приключват с прибирането на реколтата от слънчоглед. Към момента са обработени над 80% от площите, заети с културата

0

Тютюнопроизводителите у нас вече прибраха тазгодишната суровина. Сега за около месец тя трябва да бъде изсушена. Според прогнозите на земеделците изкупната кампания трябва да започне към края на

0

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

0

Поредна година лозарите в Силистренско са принудени да започнат по-рано с гроздобера. Това се случва заради климатичните промени и необходимостта кампанията по прибиране на гроздето да приключи

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта и утре над страната ще бъде предимно облачно и с превалявания от дъжд

0

Кюфтетата могат да бъдат приготвени предварително и замразени. За да направите това, поставете суровите кюфтета в плоска чиния, която предварително сте покрили с фолио и ги поставете във фризера

0

Габионите представляват стабилни конструктивни структури, изградени от метална мрежа и скални /а понякога и други/ материали. Технологията на изработка и типа на габионите могат да варират в широки

0

В 10.00 часа и 50 минути днес у нас настъпи есенното равноденствие и започnа астрономическата есен, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология

0

Какво зависи от пчеларя, напомнят професионалните пчелари от pchelarstvo.com. Необходимо е: 1) Да се осигурява есенно развитие на пчелните семейства за отглеждане на много млади пчели преди

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Продължавам, има още много работа за вършене и още какво да постигна до края на годината,“ това заяви при пристигането си в България Божидар Андреев, бронзов медалист от световното по вдигане на тежести в Патая. На Аерогара София той и неговият треньор Пламен Братойчев бяха посрещнати с букети цветя, много поздравления и желаещи интервюта медии

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на Есенния технически панаир в Пловдив. В началото на церемонията прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Над 500 фирми от 34 държави се представят на Международния технически панаир в Пловдив. С най-силно участие са компаниите от Германия, Италия, Чехия и Турция

Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" е голямо и тежко събитие, което ще нанесе щета и на българския туризъм, тъй като авиокомпанията държи над 50 процента от полетите към летищата във Варна и Бургас. Така че ние имаме значителна щета в случая. Това коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов