Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

17 юни 2019
Агробизнес
4680
1 2
 

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата

. Имат много плюсове, а и не могат да се крадат

Диана Ванчева

През последните години системите за подземно капково напояване добиват все по-голяма популярност сред фермерите у нас, казва Деян Кирязов от "Аквамат 2000". 

Дружеството от повече от 10 г. предлага на клиентите си системите за подпочвено капково напояване, които успешно изместват останалите методи като дъждуването и гравитачното поливане. Това важи с особена сила по отношение на царицата на полето - царевицата. В същото време системите за подпочвено поливане разширяват и обхвата от култури, към което проявяват интерес фермерите днес.

В България вече се напояват подпочвено тютюн, домати, пипер, лавандула, роза, люцерна, маточина, хизоп и други технически и маслодайни растения.

Технологията се търси и от овощарите

и фермерите, отглеждащи ягодоплодни - малини, капини, боровинки, касис, лозя, череши, сливи и праскови. Подпочвеното напояване няма аналог и по отношение на черупковите култури като лешник, бадем и орех.

В помощ на своите клиенти от "Аквамат 2000" казаха, че предлагат и

машини за механизирано

полагане на капковите маркучи

Защото правилно положени, те са предпоставка за по-добри резултати и по-дълъг експлоатационен период на системата.

При стандартни системи капковите маркучи се заравят на дълбочина от 20 до 50 см, като плюсът е в това, че тези проекти могат да бъдат изпълнени и на наклонени и хълмисти терени.

При използване на модерните в последно време методи на директна сеитба капковите маркучи могат да бъдат положени по-плитко - до 15-25 см.

Подземното капково позволява да се извършват

всички видове обработки

на полето, без риголване

Специално системата, предлагана от "Аквамат 2000" за полски култури, позволява свободен сеитбооборот, без да има зависимост от междуредовото разстояние. И осигурява равномерна влага по цялата напоявана площ.

Подземното капково има специфични предимства пред останалите методи.

Кои са предимствата

Изпаряването на вода от повърхността на почвата и отмиването на торовете се свежда до минимум.

Липсата на влага на повърхността води до по-малко болести по растенията и сериозно намалява развитието на плевели.

Водата и хранителните вещества се подават директно в коренообитаемия слой на растенията.

За България не е за подценяване и едно друго предимство - редуцираният риск от кражби на полето.

Друго важно предимство е възможността за извършване на сеитбообороти, които се препоръчват за запазване на плодородието на почвите.

Освен подаването на вода и хранителни вещества директно в коренообитаемия слой на растенията, чрез подземното капково може да се извършва озониране, т.е. вкарване на кислород в почвата. Това е от съществено значение както за кореновата система, така и за качеството и количеството на продукцията.

За корените е необходимо поне 10% от обема на почвата да е въздух. Наличието на кислород в коренообитаемия слой допринася за подобряването на микробиологията на почвата. Най-добрият начин за доставка на кислород в коренообитаемия слой е чрез поливната вода, като се инжектира въздух в системата, без да се извършват почвени обработки.

Системите за подземно напояване с капкови крила са напълно автоматизирани и

позволяват мониторинг през

интернет и телефон

Множеството аларми и логически функции на предлаганите от дружеството специализирани контролери дават богат набор от инструменти за управление на поливния процес.

Системата може успешно да се управлява по климатични данни и почвена влажност, както и да събира база данни за климата и експлоатационния график на напояването, важни за анализи и правилно планиране на процесите от страна на фермерите.

От съществено значение за живота и функционалността й са поддръжката и мониторингът. Важно е да се знае, че при подземното капково напояване е препоръчително да се правят ежеседмични, ежемесечни и ежесезонни промивания на капковите крила с поливна вода, като в някои случаи е възможно и добавянето на препарати за по-добро прочистване. Това може да се установи чрез анализ на водата, която се използва за напояване, така се елиминира рискът от образуване на отлагания в капковите маркучи.

Задължително е промиването с поливна вода след торене. Фирмата предлага широка гама от уреди и инструменти за следене на нормалната работа на системата и параметрите на почвата и поливната вода.

В България има изградени системи,

които работят безотказно вече 8 години

А при партьори в Италия има работещи системи на повече от 30 години, доволен е Деян Кирязов.

Дългият експлоатационен период, без направа на допълнителни инвестиции по компонентите на системата, правят подземното капково все по-популярно сред фермерите.

Колко живее една система

и за колко време се изплаща

На този въпрос той отговори, че при правилна експлоатация животът на една система е повече от 20 години. В зависимост от културата, която се отглежда, една инвестиция в система за подземно капково се изплаща в рамките на 2 до 5 години.

Има и други важни предимства за нашата страна - както казахме фермерът е спокоен, че е снижен рискът от кражби, има възможности за икономично и ефективно торене и е ниска зависимостта от човешкия фактор.

Още от Агробизнес
0

Екип на Euronews посещава лешникова овощна градина и лозови масиви в Италия, за да види как новото поколение роботи може да помогне на фермерите и агрономите да направят земеделието по-евтино и

0

Промените в климата биха могли да намалят наполовина производството на зърнени култури в Южна Европа до 2050 г., предупреждава Европейската агенция по околна среда (ЕАОС)

0

Утре, 12 октомври, от 10:30 ч., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще открие 15–тото юбилейно национално животновъдно изложение в Сливен, съобщиха от МЗХГ

0

От 14 октомври Държавен фонд „Земеделие“ започва прием на заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за

0

Ситуацията в САЩ: • Царевица: добивите се оценяват на 168,4 бушeла / акър срещу 167,5 бушела / акър, очаквани от търговците, и 168,2 буш / акър прогнозирани от USDA миналия месец.

Последни новини
0

През деня ще е предимно слънчево и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 6 и 11 градуса, в София - около 8 градуса, предаде БТА. Ще остане топло за периода и максималните температури ще

0

Продължителността на кучешката разходка зависи от породата и възрастта на кучето За спокойните, декоративни или възрастни кучета е достатъчна разходка да 1,5-2 часа дневно

0

По какво може да се установи липсата на майка в пчелното семейство през късна есен? Присъствието на тъpmeu в кошера през есента е сигурен признак за липса на майка в пчелното семейство

0

Най-хубавото на домашното фъстъчено масло е, че в него няма консерванти! Продукти: 2 ч. чаши обелени и препечени фъстъци, 3 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. сол, 3-4 суп. лъж

0

Ако засаждате нови дръвчета, много важно е да съобразите къде точно да ги разположите. Това, разбира се, се съобразява с вида на дръвчетата, както и с изискванията им.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Слабо земетресение е регистрирано край Ихтиман тази нощ. То е станало в 2.27 часа, съобщават от геофизичния институт към БАН, цитирани от NOVA. Земният трус е с магнитуд 2,8 по Рихтер. А дълбочината му е 16 километра. Епицентърът му е между селата Костадиново и

Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго станаха пет, след като ранена при стрелбата жена почина вчера от раните си, предаде Асошиейтед прес. Шестдесет и седем годишен мъж влязъл в събота вечерта в апартамента на съседите си и застрелял четирима души, които вечеряли. Според полицията стрелецът отишъл и на горния етаж

- Това домакинство оставя огромно богатство за поколенията - Чак през 2032 г. България може да получи такова домакинство - Около 20 млн. лева отидоха за събития - Остават два месеца и половина до приключване на европейската столица на културата в Пловдив. Успешна ли беше тя, г-н Тотев, и какво лично вие видяхте и преживяхте?