Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

17 юни 2019
Агробизнес
3078
1 2
 

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата

. Имат много плюсове, а и не могат да се крадат

Диана Ванчева

През последните години системите за подземно капково напояване добиват все по-голяма популярност сред фермерите у нас, казва Деян Кирязов от "Аквамат 2000". 

Дружеството от повече от 10 г. предлага на клиентите си системите за подпочвено капково напояване, които успешно изместват останалите методи като дъждуването и гравитачното поливане. Това важи с особена сила по отношение на царицата на полето - царевицата. В същото време системите за подпочвено поливане разширяват и обхвата от култури, към което проявяват интерес фермерите днес.

В България вече се напояват подпочвено тютюн, домати, пипер, лавандула, роза, люцерна, маточина, хизоп и други технически и маслодайни растения.

Технологията се търси и от овощарите

и фермерите, отглеждащи ягодоплодни - малини, капини, боровинки, касис, лозя, череши, сливи и праскови. Подпочвеното напояване няма аналог и по отношение на черупковите култури като лешник, бадем и орех.

В помощ на своите клиенти от "Аквамат 2000" казаха, че предлагат и

машини за механизирано

полагане на капковите маркучи

Защото правилно положени, те са предпоставка за по-добри резултати и по-дълъг експлоатационен период на системата.

При стандартни системи капковите маркучи се заравят на дълбочина от 20 до 50 см, като плюсът е в това, че тези проекти могат да бъдат изпълнени и на наклонени и хълмисти терени.

При използване на модерните в последно време методи на директна сеитба капковите маркучи могат да бъдат положени по-плитко - до 15-25 см.

Подземното капково позволява да се извършват

всички видове обработки

на полето, без риголване

Специално системата, предлагана от "Аквамат 2000" за полски култури, позволява свободен сеитбооборот, без да има зависимост от междуредовото разстояние. И осигурява равномерна влага по цялата напоявана площ.

Подземното капково има специфични предимства пред останалите методи.

Кои са предимствата

Изпаряването на вода от повърхността на почвата и отмиването на торовете се свежда до минимум.

Липсата на влага на повърхността води до по-малко болести по растенията и сериозно намалява развитието на плевели.

Водата и хранителните вещества се подават директно в коренообитаемия слой на растенията.

За България не е за подценяване и едно друго предимство - редуцираният риск от кражби на полето.

Друго важно предимство е възможността за извършване на сеитбообороти, които се препоръчват за запазване на плодородието на почвите.

Освен подаването на вода и хранителни вещества директно в коренообитаемия слой на растенията, чрез подземното капково може да се извършва озониране, т.е. вкарване на кислород в почвата. Това е от съществено значение както за кореновата система, така и за качеството и количеството на продукцията.

За корените е необходимо поне 10% от обема на почвата да е въздух. Наличието на кислород в коренообитаемия слой допринася за подобряването на микробиологията на почвата. Най-добрият начин за доставка на кислород в коренообитаемия слой е чрез поливната вода, като се инжектира въздух в системата, без да се извършват почвени обработки.

Системите за подземно напояване с капкови крила са напълно автоматизирани и

позволяват мониторинг през

интернет и телефон

Множеството аларми и логически функции на предлаганите от дружеството специализирани контролери дават богат набор от инструменти за управление на поливния процес.

Системата може успешно да се управлява по климатични данни и почвена влажност, както и да събира база данни за климата и експлоатационния график на напояването, важни за анализи и правилно планиране на процесите от страна на фермерите.

От съществено значение за живота и функционалността й са поддръжката и мониторингът. Важно е да се знае, че при подземното капково напояване е препоръчително да се правят ежеседмични, ежемесечни и ежесезонни промивания на капковите крила с поливна вода, като в някои случаи е възможно и добавянето на препарати за по-добро прочистване. Това може да се установи чрез анализ на водата, която се използва за напояване, така се елиминира рискът от образуване на отлагания в капковите маркучи.

Задължително е промиването с поливна вода след торене. Фирмата предлага широка гама от уреди и инструменти за следене на нормалната работа на системата и параметрите на почвата и поливната вода.

В България има изградени системи,

които работят безотказно вече 8 години

А при партьори в Италия има работещи системи на повече от 30 години, доволен е Деян Кирязов.

Дългият експлоатационен период, без направа на допълнителни инвестиции по компонентите на системата, правят подземното капково все по-популярно сред фермерите.

Колко живее една система

и за колко време се изплаща

На този въпрос той отговори, че при правилна експлоатация животът на една система е повече от 20 години. В зависимост от културата, която се отглежда, една инвестиция в система за подземно капково се изплаща в рамките на 2 до 5 години.

Има и други важни предимства за нашата страна - както казахме фермерът е спокоен, че е снижен рискът от кражби, има възможности за икономично и ефективно торене и е ниска зависимостта от човешкия фактор.

Още от Агробизнес
0

Събирането на реколтата напредва активно в Европа и Черноморския басейн. Във Франция дъждовете, дошли от Ламанша, подтикнаха фермерите да ускорят работата на терена.

0

През тази седмица неприятни събития в Държавен фонд "Земеделие" удариха доста силно върху авторитета на оторизираната от ЕС българска разплащателна агенция, през която за 7 години минават 7,5 млрд.

0

Според последни данни биоземеделието напредва Равнището на бедност в селските райони на общността е продължило да спада, а през 2016 г. и 2017 г. ръстът на биоземеделието е напреднал и е достигнал

0

Съветва проф. Венета Кръстева от Институт “Пушкаров” Диана Ванчева Немалка част от българските фермери вече имат пълно доверие на почвените изследвания и се опират на тях,

0

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Последни новини
0

Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите

0

Забелязва се това лято в много райони Дали заради честите дъждове или по други причини, свързани с небалансирано подхранване на растенията, тази година по лозята и асмите в много райони на страната

0

Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-високо от средното за месеца. Ще бъде слънчево, след обяд с купеста, над планинските райони от Западна и Централна България и

0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Атаката срещу НАП е много тежък инцидент, по-тежко би било само ако някой би заличил, или променил данните. Не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже, че някой е велик. Това има за цел да разклати правителството, ако е организирано отвън - целта е да се разклати държавата.

Търговията на Китай със селскостопански продукти от страните в инициативата „Един пояс, един път" бележи ръст за 2018 г., като обемът и е бил 77 милиарда долара, съобщиха от Министерството на земеделието и селските райони в петък. Китай е стартирал повече от 650 инвестиционна проекта в селското стопанство на стойност 9,44 милиарда долара,

Актьорът Васил Банов посреща рождения си ден, докато е на почивка в Гърция. Най-вероятно ще празнува в някой от тамошните ресторанти. “Има много заведения в Халкидики”, казва актьорът. “Пожелавам си здраве и работа”, допълва той. Тази година хората свързват името му с още един от емблематичните образи в телевизията - този на местния прокурор