Всички останали живи диви свине в заразената с вируса на африканска чума по свинете (АЧС) ще бъдат отстреляни през следващите седмици и месеци. Това реши правителството на Валония, съобщава Pigprogress.

Африканската чума по свинете (АЧС) се разпространява в южната белгийска провинция Люксембург, част от региона Валония, от септември 2018 г. Оттогава в съответствие с европейското законодателство, контролът на заразената зона е максимален, засилено е и наблюдението за откриване на мъртви диви свине. Откритите трупове се отстраняват незабавно, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на АЧС.

На 6 април заразената зона, обхващаща площ от 16 000 ха, вече е отворена за посещение. Свиневъдите от Фландрия (северната част на Белгия) са против това решение. Там е съсредоточена по-голямата част от белгийското свиневъдство.

Не е определена точната причина как АЧС е навлязла в Белгия, но е ясно, че е човешката намеса е причина за разпространението на смъртоносната болест за свинете. Най-разпространено е становището, че това е станало с незаконен превоз на диви свине от Източна Европа, използвани за трофеен лов.