Износът на стоки и услуги от България за първите четири месеца на годината достигна рекордните 18,663 млрд. лв., показват данните на НСИ, разпространени вчера. По-голямата част от него - 9,6 млрд. лв., е към страни от ЕС. Ръстът е 9,5% на годишна база.

В същото време вносът нараства само с 4,6% на годишна база, достигайки 20,6 млрд. лв.

Износът за трети страни за месеците от януари до края на април е 5,9 млрд. лв., като ръстът му в сравнение със същия период на м.г. е 14,7%. Над половината от него е за 6 държави: Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия, Северна Македония. Заради вноса на енергийни ресурси на първо място сред вносителите измежду страните извън ЕС у нас е Русия, следвана от Турция, Китай и Египет.

При търговията със страните от ЕС България почти постига нулево външнотърговско салдо, тъй като вносът от тези държави за първите три месеца от годината е 9,8 млрд. лв., докато износът е 9,6 млрд. лв.

Според данните на НСИ салдото е всъщност положително, но само ако се елиминира разходите за транспорт и застраховки при вноса на стоки. Тогава салдото е положително в размер на 384 млн. лв.

При износа от България към страните от ЕС най-голямо нарастване на годишна база има при минералните горива и масла - с над 75% в сравнение с първото тримесечие на 2018 г. Най-нисък ръст от едва 8% има при износа на животнски мазнини.

Най-големите външнотърговски партньори на България през първите три месеца на 2019 г. са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Францияи Белгия, които формират 67,3% от износа за държавите - членки на ЕС.