Vermeer вярват, че дните на прикачните балиращи машини скоро ще бъдат в миналото. Стандартният модел самозареждащо се ремарке на Anderson Group може да носи до четиринадесет бали наведнъж, когато е напълно натоварено

Темпото на подобренията при модерните технологии не показва никакви признаци за намаляване на скоростта и машините за сено и фураж не са изключение от тази тенденция. Подобренията в оборудването и новите функции за събиране и обработка на сено продължават да се предлагат на земеделските производители по целия свят. Някои от най-интересните нововъведения в оборудването за сено и фураж включват устройство за премахване на мрежи, самостоятелно зареждащо се ремарке и самоходна балировачка.

Устройство за премахване на мрежово покритие

Базираната в Южна Дакота компания Peerbuilt LLC наскоро направи премиера на новия си патент за премахване на мрежово покритие от бали. Това приспособление е приставка за челни товарачи. Подобно на нормален триколесен тип товарач, то изпълнява всички основни функции на типично оборудване за обработка на бали. Настоящата конструкция на продукта използва две рамена, които са хидравлично контролирани, за да се отварят и затварят, така че водачът може бързо и лесно да плъзга машината под кръглите бали сено. След като балата е на мястото, водачът може да стисне раменете, за да я повдигне от земята и да я транспортира до зоната за хранене.

Докато повечето съоръжения за челен товарач използват дълго средно шило, за да пронижат и носят балата, новата функция на този модел на Peerbuilt използва регулируемо шило, което се плъзга в балата точно под мрежата. Раменате могат след това да бъдат затворени хидравлично, за да уловят и притиснат мрежата между рамото и шилото. Когато балата пада, мрежата се отстранява. Сега водачът може да транспортира мрежовата обвивка до купчината за събиране на отпадъци.

Като цяло машината позволява на шофьора да вдигне, премести балата и да премахне мрежовата обвивка без да напуска комфорта на кабината. Имайки предвид неотдавнашното студено време в голяма част от държавите, това със сигурност ще бъде добре дошло допълнение към много ферми.

Самозареждащо се ремарке

Друга актуална иновация при машините за сено и фураж е самозареждащото се ремарке за бали от Anderson Group. Този оригинален дизайн ефективно елиминира необходимостта двама души и две машини да зареждат и транспортират бали от полето до зоната за съхранение.

Новото ремарке е самозареждащо се и използва хидравлично контролирано рамо, което се плъзга под балата, повдига я и я поставя в ремаркето.

Това рамо е много подобно на товарните рамена, използващи се при машините за опаковане на бали. То може да се справя с кръгли бали, а има и опция за квадратни.

Стандартният модел самозареждащо се ремарке може да носи до четиринадесет бали наведнъж, когато е напълно натоварено. Ремаркето има две "релси", всяка от които побира седем бали. Това поддържа машината в сравнително компактен размер. Таран в предната част на ремаркето избутва балите по "релсите" към задната част.

Има налични няколко модела с различни размери, вариращи от шест до двадесет бали товароносимост. За да разтовари, водачът трябва да върне ремаркето обратно към линията на балите, след това то се накланя и балите се плъзгат надолу и навън от ремаркето, докато тракторът се движи напред, оставяйки ги спретнато в една линия. Таранът действа и като функция "отблъскване", която може да се използва за избутване на балите от ремаркето, така че те да се плъзгат лесно. Предимствата на този тип ремарке са повишената ефективност и по-малко оборудване и работна ръка, необходими за пренасяне на балите.

Самоходна балировачка

Едно от най-уникалните нововъведения в модерните машини за сено и фураж е първата по рода си самоходна балировачка от Vermeer. Тя притежава сходни характеристики с много различни машини на пазара, но Vermeer са комбинирали елементите на балировачката и трактора в едно. Отличаваща се с окачена кабина, хидравлично задвижване на компонентите на пресата и задните колела, балиращата машина претендира за подобряване на производителността, комфорта и ефективността на водача на полето. Едно от основните предимства на самоходната балираща машина е способността за завиване с нулев радиус. Тя позволява да се сведе до минимум времето, през което не се прибира реколтата, тъй като може бързо да се премине в балиране на съседния откос.

Друга интересна особеност на способността за стегнато завиване е възможността за завъртане на машината наляво или надясно, за да се освободи балата успоредно на откоса. Vermeer твърдят, че този аспект на представянето може да увеличи последващото събиране на балите с над 25%. За щастие, всички тези стъпки могат лесно да бъдат манипулирани от шофьора с натискането на само един бутон, който ще спре, увие и завърти балата на място.

Vermeer вярват, че дните на прикачните балиращи машини скоро ще бъдат в миналото, а плановете са за по-нататъшни подобрения, допълнителни характеристики и размери на балиращата машина, с последващо по-широко навлизане на пазара.

Новата машина на Peerbuilt LLC позволява на шофьора да вдигне, премести балата и да премахне мрежовата обвивка без да напуска комфорта на кабината
Новата машина на Peerbuilt LLC позволява на шофьора да вдигне, премести балата и да премахне мрежовата обвивка без да напуска комфорта на кабината
Ремаркето се накланя и балите се плъзгат надолу и навън, докато тракторът се движи напред, оставяйки ги спретнато в една линия
Ремаркето се накланя и балите се плъзгат надолу и навън, докато тракторът се движи напред, оставяйки ги спретнато в една линия
Едно от най-уникалните нововъведения в модерните машини за сено и фураж е първата по рода си самоходна балировачка от Vermeer
Едно от най-уникалните нововъведения в модерните машини за сено и фураж е първата по рода си самоходна балировачка от Vermeer
Новата машина комбинира елементите на балировачката и трактора в едно
Новата машина комбинира елементите на балировачката и трактора в едно