Темпът на растеж в глобалното производство на мляко се забавя, констатира Кристоф ла Фужер, генерален директор на френската аналитична агенция GIRA, докато представя тенденциите, характерни за целия свят.

Една от причините за това са климатичните промени и екологичното законодателство. Като следствие ще трябва да се произвежда повече мляко с по-малко крави. В стадата ще влизат по-малко подрастващи животни.

Освен това според френския експерт, ако млекопроизводителите искат да получат по-голяма добавена стойност, трябва да да намалят количеството произведено мляко.

Според Ла Фужер от 2018 до 2023 г. производството на мляко в ЕС и САЩ ще се увеличи с 34,9 млн. т. Но в повечето райони-производители темповете на прираст ще намалеят.

Китай ще продължи да се нуждае от големи количества мляко. Ще остане интересна и Япония, която е съществен вносител на сирене. Млекопроизводството в тази страна няма да нараства и тя ще увеличава вноса.