Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Това каза днес генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле в Аулата на Софийски университет  "Св. Климет Охридски", където даде лекция на тема "ЮНЕСКО и предизвикателствата на 21 век". 

В нея генералният директор обзорно бяха представени основните принципи, мисии и стратегии на организацията, разделени на четири основни актуални предизвикателства: Биоразнообразие и устойчиво развитие;  Качествено образование за всички, особено за момичета и жени по света; Технологията и технологичното развитие в полза на човечеството; Защита на културното наследство и неговата роля в борбата с ектремизма и преодоляването на политическите разделения.

На срещата в университета Азуле подчерта също ролята на ползотворното и дългогодишно сътрудничество между ЮНЕСКО и българските институции и организации.

 Одри Азуре е на посещение у нас по покана на президента Румен Радев. В рамките на двата дни - 23 и 24 май тя ще има възможност да разговаря с ректора на Су "Св. Климент Охридски" - проф. Атанас Герджиков, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева. Официалният гост ще бъде част от празничното шествие по повод националния празник "Деня на писмеността" пред президентската институция утре.