Новопоявилият се вирус (TBRFV) е проблем по целия свят

Алма Давидова

Сега е интересно време за пазара на домати. Много страни са в преходния период между сезоните за внос и износ, а също предприемат и свои стратегии спрямо конкурентите.

Разпространението на новопоявилият се доматен вирус (TBRFV) е проблем по целия свят, тъй като в Европа са докладвани различни случаи и все още не е ясно дали е възможно унищожаването му. Министерството на търговията на САЩ обяви оттеглянето си от Споразумението за преустановяването на производството на домати с Мексико, което би могло да има сериозни финансови последици за мексиканските производители, Франция разчита на биологичните домати, а Мароко се превръща в забележителен конкурент.

Холандия, Израел и страхът от ToBRFV

В Холандия традиционният зеленчуков сезон на парниковата продукция започна добре, а търсенето и цените се повишиха.

Органичните производители на домати се надяват, че след две трудни години ще могат да получат добра цена за своите продукти.

Най-голямото безпокойство сред производителите е причинено от вируса ToBRFV, който е бил открит в германските оранжерии в края на миналата година, след като преди това се е появил в Израел, Калифорния, Мексико и Италия.

ToBRFV е сравнително нов вирус с висока устойчивост. В Израел, където той съществува от известно време, производителите преминават към домати с по-кратък вегетационен период, за да намалят рисковете.

Вирусът, който според израелските производители достига до тях чрез холандски семена, се разпространява през почвата.

Според израелските производители на домати почвата, на която се отглеждат доматите, предизвиква постоянна реинфекция, и ще се наложи да се чака за устойчиви сортове.

Но прекият ефект на вируса върху пазара на домати в Израел е ограничен.

През последните години площта им е увеличена, така че общият добив не е бил засегнат. Въпреки това, цените в Израел са над средните за този сезон.

Вирусът е регистриран и в Холандия, въпреки че властите не са потвърдили официално откриването на ToBRFV. Този вирус все още няма статут на карантинен обект.

Независимо от това, информацията от хигиенните протоколи се предоставя на производителите на зеленчуци, включително производителите на пипер, за които вирусът също представлява заплаха. Но учените все още не знаят как да се справят с ToBRFV.

Германия - дефицит на големи домати

Търсенето на големи домати тази година беше много високо, за разлика от предлагането. В крайна сметка това се превърна в проблем за нас, защото преди това се наблягаше на малките. В момента обаче има търсене на големи домати от хотели и кетъринг фирми, но практически няма подходящи размери за този сегмент. Следователно по-големите домати се купуват незабавно от доставчиците на заведения за обществено хранене, докато малките домати отиват за търговия на дребно или в малките супермаркети , казва търговец от Хамбургския регион.

Като се има предвид, че сезонът на мароканските домати също бавно приключва, цените се покачват по много причини.

В германската търговия мароканските зеленчуци все повече се възприемат като евтина алтернатива на испанските.

Големи обеми от немски домати от района на Хамбург се очакват в рамките на няколко седмици.

Франция - търсенето на органични домати нараства

Френските производители на домати са в началото на сезона.

Цените са малко по-ниски от миналата година, но все пак са задоволителни, според търговците.

Перспективите за продажбите се различават значително, в зависимост от съответната компания.

Важна тенденция във френския пазар на домати е търсенето на домати, отглеждани без пестициди. Лошата репутация на парниковите домати от гледна точка на вкуса остава проблем за производителите.

Сезонът на внесените марокански домати приключва. Растенията вече не произвеждат големи плодове, така че на пазара има много малки домати.

Цените варират между 0.50 и 0.70 евро за килограм.

В Испания заменят доматите с други култури

Испанският износен сезон ще приключи след три до четири седмици, тъй като много европейски търговци ще преминат към холандски домати.

В момента Испания има по-малки обеми от домати, отколкото през същия период на миналата година. През последните години производителите са засадили по-малко домати, поради проблеми с болестите по доматите.

Много производители на зеленчуци са се преориентирали от отглеждане на домати на дини, сладки пиперки и тиквички.

Налице е недостиг на средни и големи домати, и при малките има излишък. Следователно, много испански търговци на дребно внасят големи домати от Холандия.

Все по-голяма става и конкуренцията с Мароко.

От януари тази година, нарастването на минималната работна заплата в Испания доведе до увеличение на разходите за производство на домати с 20-25%.

Италия: стабилен баланс между търсене и предлагане

Производството на 114 000 тона домати в Италия позволява да се спечелят добри пари от износ.

Повечето италиански домати се експортират за Германия (61 000 тона през 2018 г.).

През 2017 г. площта на доматите за прясна консумация е 25 000 хектара (парникови и открити площи заедно). Повече от 70% от тази площ се отпуска за домати на открито.

45% от всички италиански домати се отглеждат в Сицилия.

Един италиански експерт от зеленчуковия сектор казва, че "Вносът на марокански домати през зимата е проблем, защото подбива цените ни. В същото време в Северна Италия, Германия и страните от Източна Европа се изграждат все повече и повече иновативни оранжерии. Това означава, че през следващите години износът може да спадне като цяло, тъй като потребителите предпочитат местния продукт", коментира италианският експерт .

За да популяризират сектора, компаниите трябва да се съсредоточат повече върху качеството. С помощта на иновативни технологии за растителна защита, които минимизират остатъчните количества пестициди, производителите могат да предложат премия за здравословни продукти. За да отговори на търсенето от супермаркетите, секторът трябва да се съсредоточи върху доставките на продукти, които имат добър вкус и добър срок на годност , съветва експертът.

Има сериозни проблеми и в Централна и Северна Европа, където вирусът вече се е появил (вероятно както в Холандия, така и в Германия). Това важи особено за парниковите домати, където щетите могат да бъдат огромни. В Средиземноморието е по-лесно да се намалят рисковете, като се прибегне до кратките цикли на растеж, отбеляза още експертът.

Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия

Засушаването и болестите на доматите в Африка са довели до всеобщ спад в производството.

Цените на пресните продукти са високи от 0,95 евро - 1,14 евро за килограм.

Статистиката за сезон 2018 г. показа, че Австралия е събрала 484 073 тона домати. Това е увеличение от 14% до 2017 г.

Износът нараства с 52% спрямо предходната година и достига 804 тона. Стойността на износа на домати се е увеличила с 20% до 3 млн. долара. Нова Зеландия е основната дестинация за австралийските домати.

САЩ: търсенето е постоянно високо

Американските производители на домати увеличават производството си и чакат ситуацията с мексиканските конкуренти да бъде решена.

Търсенето на домати в САЩ е постоянно високо и поради стабилните цени, отглеждането на домати остава печеливш бизнес, за който си струва производителите да се борят.