Перуниките

18 май 2019
Цветя
21726
1 2 3
 

Ириси в контейнер се предлагат все по-често

Отглеждате ли ги? А знаете ли какво е най-доброто за тях точно в този момент, когато цъфтят обилно и се радват на вниманието ви? Ирисите са над 300 вида, а всеки вид съдържа в себе си безброй сортове и нови хибриди.

Най-отглежданият ирис е Iris Germanica, или добре познатата ни перуника.Растението се размножава лесно чрез ризоми в лятно-есенния период. Не е никак капризно но си има свойте малки тайни.

На първо време е важно да уточним, че все по-често на пазара се предлагат ириси в контейнер. Много от тях имат колекционерска стойност. Засаждането в градината на растение, отгледано в контейнер, може да стане целогодишно, стига условията да го позволяват.

Перуниките обичат слънце, но толерират и известно засенчване. Изберете мястото им правилно. Ако ги поставите в условия на малко и недостатъчна светлина, няма да се радвате на изобилието от изящни цветове. За най-добър ефект се препоръчва самостоятелно засаждане в цветна леха. Почвата трябва да бъде богата, с неутрална до леко кисела реакция и отличен дренаж. Редовното окопаване гарантира добра аерация на кореновата система. И не забравяйте, ризомите трябва да са частично над повърхността.

Не харесват органични торове

Ризомите са склонни да гният

Свикнали сме да редим различни торове, когато подхранваме цветята. Да, обаче има цветя, които не харесват много, много някои съставки. Не се препоръчва например, ирисите да се подхранват често и с големи количества азотни торове, или такива на органична основа (компост, оборски тор и др.). Причината за това е, че ризомите, хранени с много азот, са по-склонни да загният. До същия резултат довежда преовлажняването на почвата, задържането на вода и някои почвени патогени.

Подхранването на перуниките трябва да се прекрати по време на цъфтежа! В цъфтежния период е важно да отстранявате прецъфтелите цветове. Така ще се радвате на обилен цъфтеж. Иначе семенните кутийки извличат много енергия и пречат на цъфтежа. Друг е въпросът, че те също са красиви. Можете да ги оставите, а в последствие да ги изсушите. Стават прекрасни натуралистични, сухи букети от тях.

Искате повече ириси?

Не бързайте да размножавате!

Сезонът на изобилието едва сега започва, но не бързайте да си разменяте перуники със съседката. Изчакайте всички цветове да преминат и към края на лятото може да се мисли за размножаване. През това време се грижете за цветята си и им се радвайте.

Внимавайте за вредители. Перуниките имат почвени неприятели, а могат да бъдат нападнати и от белокрилка, листни въшки, трипси.

От болестите можете да очаквате алтернария, мозайка, ръжда и сухо, мокро, сиво гниене. Вземайте мерки срещу тях бързо!

Не бива да ви притеснява само засъхването на върховете на листата. То е по-скоро проблем от физиологичен характер, причинен от ниска атмосферна влажност. Проявява се най-вече през горещото и сухо лято.

Ако не харесвате сухите връхчета, подрежете листата до здрава тъкан.

Още от Цветя
0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

0

Запазва се свежа за седмица във вода В рода Нигела има само 18 вида, но всички са с доста нестандартна визия. Нигелата е много подходяща за извънградски къщи, а цъфтежът й продължава цяло лято.

0

Предпочита умерени температури У нас плумбагото се присъства отскоро, но бързо спечели вниманието на ентусиастите. Предвид тропическата му природа, се очаква да се чувства добре на пряка слънчева

0

Плумбагото расте бързо, което позволява да го оформите както желаете. Резитба обикновено се прави напролет, когато се почистват повредените клонки, ако има такива.

0

Разхлаждайте въздуха с пулверизатор Богат хранителен субстрат с неутрална реакция е идеален за небесносинята прелест. Добрият дренаж и отличната аерация са препоръчителни,

Последни новини
0

Как да охладите водата им? За много аквариумни риби температура на водата над 26 градуса вече не е приятна. Как да охладите водата в аквариума? Отхлупете аквариума По този начин ще се увеличи

0

Фермерите, занимаващи се с промишлено свиневъдство в Тайланд, събират пари, за да изкупят всички свине от задния двор и от дребните стопанства с ниско равнище на биосигурност в провинциите по

0

Причината е в климатичните промени Заради своята кремообразна текстура кокосът често се използва от производителите като заместител на млечните продукти.

0

Стопанство от 14 000 м2 ще бъде открито в югозападната част на Париж в началото на следващата година Нова ферма на покрив в Париж ще бъде най-голямата по рода си в света, пише Гардиън.

0

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На юг от Емине - златисти плажове, кристална вода, древна история и винени турове Златисти плажове с кристално море, спа с кал и луга, древна история, съчетана с лукса на модерните летни курорти, предлага маршрутът от Нос Емине до Поморие. На Емине Стара планина потъва в морето - това е най-източната точка на планината

29-ият Международен бирен фестивал в Циндао ще бъде закрит в неделя, информира bulgarian.cri.cn. Създаден през 1991 г., той е известен като „азиатския Октобърфест" и е най-големия в Азия. Той е едно от най-привлекателните за туристите събитие в Китай. Близо 300 000 души са участниците в тазгодишния фестивала, който започна на 26 юли

Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд, съобщи на сайта си Министерството на финансите. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. На 13.08.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43