Ириси в контейнер се предлагат все по-често

Отглеждате ли ги? А знаете ли какво е най-доброто за тях точно в този момент, когато цъфтят обилно и се радват на вниманието ви? Ирисите са над 300 вида, а всеки вид съдържа в себе си безброй сортове и нови хибриди.

Най-отглежданият ирис е Iris Germanica, или добре познатата ни перуника.Растението се размножава лесно чрез ризоми в лятно-есенния период. Не е никак капризно но си има свойте малки тайни.

На първо време е важно да уточним, че все по-често на пазара се предлагат ириси в контейнер. Много от тях имат колекционерска стойност. Засаждането в градината на растение, отгледано в контейнер, може да стане целогодишно, стига условията да го позволяват.

Перуниките обичат слънце, но толерират и известно засенчване. Изберете мястото им правилно. Ако ги поставите в условия на малко и недостатъчна светлина, няма да се радвате на изобилието от изящни цветове. За най-добър ефект се препоръчва самостоятелно засаждане в цветна леха. Почвата трябва да бъде богата, с неутрална до леко кисела реакция и отличен дренаж. Редовното окопаване гарантира добра аерация на кореновата система. И не забравяйте, ризомите трябва да са частично над повърхността.

Не харесват органични торове

Ризомите са склонни да гният

Свикнали сме да редим различни торове, когато подхранваме цветята. Да, обаче има цветя, които не харесват много, много някои съставки. Не се препоръчва например, ирисите да се подхранват често и с големи количества азотни торове, или такива на органична основа (компост, оборски тор и др.). Причината за това е, че ризомите, хранени с много азот, са по-склонни да загният. До същия резултат довежда преовлажняването на почвата, задържането на вода и някои почвени патогени.

Подхранването на перуниките трябва да се прекрати по време на цъфтежа! В цъфтежния период е важно да отстранявате прецъфтелите цветове. Така ще се радвате на обилен цъфтеж. Иначе семенните кутийки извличат много енергия и пречат на цъфтежа. Друг е въпросът, че те също са красиви. Можете да ги оставите, а в последствие да ги изсушите. Стават прекрасни натуралистични, сухи букети от тях.

Искате повече ириси?

Не бързайте да размножавате!

Сезонът на изобилието едва сега започва, но не бързайте да си разменяте перуники със съседката. Изчакайте всички цветове да преминат и към края на лятото може да се мисли за размножаване. През това време се грижете за цветята си и им се радвайте.

Внимавайте за вредители. Перуниките имат почвени неприятели, а могат да бъдат нападнати и от белокрилка, листни въшки, трипси.

От болестите можете да очаквате алтернария, мозайка, ръжда и сухо, мокро, сиво гниене. Вземайте мерки срещу тях бързо!

Не бива да ви притеснява само засъхването на върховете на листата. То е по-скоро проблем от физиологичен характер, причинен от ниска атмосферна влажност. Проявява се най-вече през горещото и сухо лято.

Ако не харесвате сухите връхчета, подрежете листата до здрава тъкан.