Перуниките

18 май 2019
Цветя
19449
1 2 3
 

Ириси в контейнер се предлагат все по-често

Отглеждате ли ги? А знаете ли какво е най-доброто за тях точно в този момент, когато цъфтят обилно и се радват на вниманието ви? Ирисите са над 300 вида, а всеки вид съдържа в себе си безброй сортове и нови хибриди.

Най-отглежданият ирис е Iris Germanica, или добре познатата ни перуника.Растението се размножава лесно чрез ризоми в лятно-есенния период. Не е никак капризно но си има свойте малки тайни.

На първо време е важно да уточним, че все по-често на пазара се предлагат ириси в контейнер. Много от тях имат колекционерска стойност. Засаждането в градината на растение, отгледано в контейнер, може да стане целогодишно, стига условията да го позволяват.

Перуниките обичат слънце, но толерират и известно засенчване. Изберете мястото им правилно. Ако ги поставите в условия на малко и недостатъчна светлина, няма да се радвате на изобилието от изящни цветове. За най-добър ефект се препоръчва самостоятелно засаждане в цветна леха. Почвата трябва да бъде богата, с неутрална до леко кисела реакция и отличен дренаж. Редовното окопаване гарантира добра аерация на кореновата система. И не забравяйте, ризомите трябва да са частично над повърхността.

Не харесват органични торове

Ризомите са склонни да гният

Свикнали сме да редим различни торове, когато подхранваме цветята. Да, обаче има цветя, които не харесват много, много някои съставки. Не се препоръчва например, ирисите да се подхранват често и с големи количества азотни торове, или такива на органична основа (компост, оборски тор и др.). Причината за това е, че ризомите, хранени с много азот, са по-склонни да загният. До същия резултат довежда преовлажняването на почвата, задържането на вода и някои почвени патогени.

Подхранването на перуниките трябва да се прекрати по време на цъфтежа! В цъфтежния период е важно да отстранявате прецъфтелите цветове. Така ще се радвате на обилен цъфтеж. Иначе семенните кутийки извличат много енергия и пречат на цъфтежа. Друг е въпросът, че те също са красиви. Можете да ги оставите, а в последствие да ги изсушите. Стават прекрасни натуралистични, сухи букети от тях.

Искате повече ириси?

Не бързайте да размножавате!

Сезонът на изобилието едва сега започва, но не бързайте да си разменяте перуники със съседката. Изчакайте всички цветове да преминат и към края на лятото може да се мисли за размножаване. През това време се грижете за цветята си и им се радвайте.

Внимавайте за вредители. Перуниките имат почвени неприятели, а могат да бъдат нападнати и от белокрилка, листни въшки, трипси.

От болестите можете да очаквате алтернария, мозайка, ръжда и сухо, мокро, сиво гниене. Вземайте мерки срещу тях бързо!

Не бива да ви притеснява само засъхването на върховете на листата. То е по-скоро проблем от физиологичен характер, причинен от ниска атмосферна влажност. Проявява се най-вече през горещото и сухо лято.

Ако не харесвате сухите връхчета, подрежете листата до здрава тъкан.

Още от Цветя
0

Семейство Устоцветни ни е дало много лечебни и декоративни растения. От тук е и героят на днешната статия - род Салвия и неговите представители. Той включва между 700 и 900 вида храсти и тревисти

0

За разнообразие и ефект Омръзнали са ви зелените листа на цветята и искате нещо различно? Стига с тези петунии, стига с тези тагетеси! Със сигурност всеки цветар има период,

0

Монардата е всичко това, че и повече Монардата е зачислена в семейство Устоцветни. Тя е близък роднина на ментата, мъртвата коприва, маточината, босилека,

0

Причиняват обриви и не само Знайни и незнайни ловци на преживявания изминават километри по гори и поляни, правят величествени снимки на на редки растения, катерят планини,

0

Свикнали сме да мислим маковете за плевели. Особено зърнопроизводителите доста често се изправят пред истинско предизвикателство, що се отнася до чистите им и еднородни посеви.

Последни новини
0

След горещините през почивните дни в страната отново дойдоха бури и порои. Валежите засегнаха Североизточна и Югозападна България. В някои райони на Стара планина паднаха и градушки.

0

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

0

При изграждането на изкуствени маточни килийки, след като восъкът застине, шаблонът се потопява още 2-3 пъти, но все по-плитко с по 1-2 мм. Така се получават маточни килийки с по-тънки стени,

0

Ротавирусната инфекция и колибактериозата в свинефермата водят до значителни икономически загуби. Шансовете за възстановяване на болните животни са малки, лечението е скъпо и неефективно.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,