Парламентът прие промени в Закона за държавната собственост на второ четене. С промените се оптимизира процедурата, свързана с отчуждаването на частни имоти за държавни нужди. В закона беше записано, че в седeмдневен срок от постъпване на искането съдът може да допусне предварително изпълнение на акта за отчуждаване, когато това се налага, за да се защитят особено важни държавни или обществени интереси при реализирането и изграждането на значими национални обекти и обекти с национално значение. Това ще е възможно, ако имотът не е единствено жилище на собственика. Други условия са да е налице влязъл в сила подробен устройствен план, с който имотът е отреден за изграждане на национален обект или обект с национално значение, и определеното обезщетение да е внесено по сметка на правоимащите лица или по сметка на областния управител, предаде БТА. 

Запазва се възможността за въвод на инвеститора във владение в имота и за получаването на разрешение за строеж, като се предвижда при допускане на предварителното изпълнение съдът да определи и парична гаранция в размер на една трета от размера на внесеното от инвеститора обезщетение.

За "национален обект" бяха определени и индустриалните зони или технологичните паркове с необходимата техническа инфраструктура за привличане на инвестиции. Според Тома Биков от ГЕРБ това ще улесни инвеститорския процес.