Фонд “Земеделие” ще прави стриктни проверки, за да няма злоупотреби с разходите

Радина Иванова

Какво ще представлява подмярка 1.1 за обучение на фермери и горски стопани, обясни по-подробно пред аграрните журналисти Диана Пендова от Министерството на земеделието, дирекция за развитие на селските райони.

Целта е да бъдат повишени знанията и уменията на заетите в земеделието и в горското стопанство, да се повиши тяхната конкурентоспособност, да научат екологичните показатели и изисквания за стопанствата си, от които зависи устойчивостта на бизнеса им, казя тя.

Според нея грешките, които се допускат на полето и в гората, са най-често породени от незнание и затова програмата за селските райони ще отдели европейски средства този дефект да бъде елиминиран.

По отношение на подмярка 1.1 за професионално обучение и придобиване на умения тя съобщи, че са предвидени два вида дейности за финансова подкрепа

Първите са курсове и обучения, при които ще е задължително условие да се провежда практическо обучение.

Ще има краткосрочни /30 учебни часа/, дългосриочни /150 часа/ и специлизарани /100 часа/ курсове за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника.

Ще могат да кандидатстват висши училища, акредитирани по Закона за висшето образование, които имат актуални акредитации за обучение по минимум едно от професионалните направления растениевъдство, растителна защита, животновъдство, ветеринарна медицина, горско стопанство, науки за земята.

Ако са професионална гимназии, те ще трябва да отговарят на Закона за професионалното образование и обучение и да имат право да обучават по професионалните направления растениевъдство и животновъдство, горско стопанство, хранителни технологии, ветеринарна медицина.

Ако са центрове за професионално обучение, също трябва да отговарят на Закона за професионалното образование и обучение и да имат лиценз за извършване на обучение по изредените професии.

За специализираните курсове за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника организациите, в допълнение към предходните условия и изисквания, щеу трябва да имат и валидно разрешително от министъра на земеделието и храните по наредбата за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника.

Учебната програма на курсовете трябва да се разработва подробно от съответната обучаваща организация.

Учебната програма за специализираните курсове за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника трябва да е разработена и в пълно съответствие с националното законодателство.

В организирането на семинарите могат да участват научни институти или опитни станции, които извършват научни изследвания и научно обслужване в областта на селското стопанство или горите.

Те трябва да са организации по Закона за Селскостопанска академия, Закона за БАН, Закона за горите.

Тук практическо обучение не е задължително, но то ще се смята катоа приоритет в проектите им, обясни Диана Пендова.

Тя съобщи, че експертите на фонд "Земеделие" ще следят стриктноза няколко неща в проектите за двата типа обучение - курсове и семинари.

Дали има одробна учебна програма - тя ще дава най-много точки на проекта. Програмата трябва да е съобразена с обучителните програми за определените професионални направления в съответното заведение.

На второ място ще се следи какъв е опитът на лекторите. На следващо място идва критерият за методите и формите на обучение, който ще има най-малка тежест при присъждането на бонус точките. Изчислено е, че един обучаем ще струва 524 лв. затова когато се пишат проектите от обучителните организации, те трябва да се съобразят с броя хора, които ще участват, с броя часове, с транспортните им разходи, с наема на залите и други разходи.

Нови теми за обучение през 2019 г. ще бъдат тези, които касаят най-наболелите теми от фермерското ежедневие като климатични изменения, ерозия на почвите, земи в НАТУРА 2000, специални видове земеделски и горски култури и др.

Експертката предупреди, че за да няма злоупотреби, ще се правят редовни проверки на място по време на курсовете и семинарите.

И най-важното - ще има изпит за обучаемите.