5-те най-разпространени грешки при използването им

Някои стопани на домашни любимци се оплакват от ниската ефективност на капките против кърлежи. Но преди да се оплаквате от производителя им, убедете се, че всичко сте направили правилно. Ето 5-те най-разпространени грешки, които се допускат при обработката на домашните любимци с капки против кърлежи:

1. Неправилно нанасяне на капките

Препаратите "спот-он" трябва да се нанасят не върху козината, а непосредствено върху кожата.

За целта козината трябва внимателно да се разтвори или да се разреши на път и краят на капкомера се опира о кожата. Само по този начин капките може да попият и да се разпространят в подкожната съединителна тъкан.

2. Неспазване на дозата

Въпреки че много хора въприемат капките като "външно" средство, те трябва да се дозират точно според теглото на животното. Ако се накапе прекалено малко количество, няма да има необходимият ефект, а ако прекалено много - животното проявява симптоми на отравяне.

Затова трябва да претеглите любимеца си, след което изборът на доза вече е лесно. Например за котка, която тежи 3,5 кг, са подходящи капки с етикет "от 1 до 4 кг".

3. Къпане преди или след обработката

Най-честата грешка, която стопаните на домашни любимци правят, е да изкъпят животното с шампоан, а след това да му накапят капките на холката.

Много важно е след къпането да се изчакат 2-3 дни. За това време мастният слой на кожата се възстановява и препаратът да попие в него.

Капките се нанасят само на суха кожа без каквито и да е наранявания!

След нанасянето на капките също не трябва да къпете домашния си любимец. Обикновено "карантината" е в рамките на 2-3 дни, като при капките на спиртна основа - и по-малко. Четете листовката!

4. Неспазване на графика на обработка

Повечето капки на холката предпазват животното от кърлежи в продължение на 3 седмици.

Но лесно може да се забрави да накапете навреме. За най-разсеяните стопани на домашни животни има и капки на холката, които "работят" в продължение на 3 месеца.

5. Нарушения по видова и породна принадлежност

Не трябва да използвате капки за кучета за обработка на котки и обратното! Дори ако се използва едно и също активно вещество, концентрацията може да бъде различна (например селамектинът се използва 12% за кучета и само 6% за котки!).

Котката може да се отрови (смъртоносно!) с капки за кучета на основата на перметрин, при това ако са я накапали не нея, а кучето, с което живее в общ дом! Перметринът е безопасен за кучета, но трябва да се избягва използването на тези препарати при съвместно отглеждане на куче и котка. Стопаните на кучета трябва да са внимателни при определени породи (или техни кръстоски), които са чувствителни към определени медикаменти. 

Правилните места за накапване
Правилните места за накапване
Не позволявайте на кучето да се мокри непосредствено преди и след прилагането на капки против кърлежи
Не позволявайте на кучето да се мокри непосредствено преди и след прилагането на капки против кърлежи
Внимавайте с капките против кърлежи при кучето и котката, които живеят заедно
Внимавайте с капките против кърлежи при кучето и котката, които живеят заедно