Пролетта не е късно да поправите някои грешки

През пролетта лозарите все още могат да направят вид резитба, която е нещо като окончателна корекция на лозите и асмите.

Премахват се излишните леторасти, за да могат плодните им събратя да растат.

Оставяйки определен брой пръчки и пъпки, вие фактически ще нормирате добива сами

Трябва да се знае и от любителите, че излишните и претоварващи пръчки намаляват добива и ще получите по-малко грозде от очакваното.

И при филизенето, една от зелените операции през месец май, е така - там трябва да се гледа да се оставят добре развити, растящи от външната (долна, обърната към земята) страна леторасти на всяко рамо.

Нормирането на леторастите е най-добре да се извърши, докато пъпките започнат да растат.

В следващите летни месеци вече може да се направи и прищипване на леторасти и мустаци - това е възможно да става до 2-3 пъти на сезон.

Необходимо е от месец май нататък редовно да се извършват задължителните зелени операции.

По това време е добре да се премахнат и онези леторасти, които се развиват в основата на храста.

Окончателната нормализация се извършва след цъфтежа

Ако не направите това, лозите ще узреят по-трудно, а да не говорим, че гроздето ще е по-малко. На трето място, растенията няма да могат добре да презимуват през идните студени месеци.

По време на фазата на цъфтеж лозата консумира много хранителни вещества, отделя и за растежа на леторастите.

За да се стимулира снабдяването с хранителни вещества за образуването на съцветия, се препоръчва и прехване на листа, но това вече става през летните месеци - през август.

Един секрет за новаци

Признак за добър растеж на леторастите е наведеният връх. Ако видите, че леторастите са се стрелнали право нагоре, тогава трябва да потърсите причината - няма достатъчно енергия, няма достатъчно влага, лозата е претоварена, развива се някоя болест или атакуват вредители.

Ако леторастите се развиват лошо - имат много тънко стъбло, малки листа, къси междувъзлия, тогава е необходимо да се проредят и някои от корените.