Обширни възможности за растеж ще има на глобалния пазар за тези машини.

Очаква се той да достигне 3,2 милиарда долара до 2025 година

Ивона Величкова

Храната управлява света. В допълнение към чистата вода, добивът на достатъчно храна е основна грижа за хората, което прави селското стопанство една от най-големите и важни индустрии в света. Селскостопанската производителност е не само основният фактор за икономиката на страните, но и за здравето и сигурността на населението. Така че значението на икономиката на селското стопанство е основен двигател за пазара на пръскачките. Те са едни от най-важните машини, необходими за растежа на културата, а освен това са едно от най-старите съоръжения, използвани от земеделските производители.

Технологичният прогрес също е в основата на световния пазар на пръскачки. Например, дроновете сега се използват освен при картографиране и изследване, също така и за пръскане. Подобряването на технологията на земеделските дронове прави това възможно. Подобно използване на технологиите се налага именно от неотложната нужда от храна, произтичаща от нарастващото население на света. Модернизацията на селскостопанската техника е довела до увеличаване на добивите.

През миналния месец излезе ново прочуване за глобалния пазар за селскостопански пръскачки. Целта му е да се определят размерите на пазара на различните сегменти и страни през последните години и да се прогнозират стойностите за следващите осем години. Докладът има за цел да включи както качествени, така и количествени аспекти на индустрията във всеки от регионите и страните, участващи в проучването. То предоставя също подробна информация за ключовите аспекти, като движещите фактори и предизвикателства, които ще определят бъдещия растеж на пазара. Докладът включва и наличните възможности на микро пазарите за инвестиране на заинтересованите страни, както и подробен анализ на конкурентната среда и продуктовите предложения на ключови играчи.

Очаква се глобалният пазар на селскостопански пръскачки на стойност приблизително 1,8 млрд. долара през 2017 г. да нарасне със стабилни темпове от над 7,12% през прогнозния период 2018-2025.

Повишаването на производството на зърнени храни и зърно в азиатските страни, увеличаването на фокуса върху ефективността и производителността на земеделските стопанства, както и подкрепата на правителството за модерно земеделие са някои от основните тенденции, които са отговорни за широкото използване на земеделските пръскачки в световен мащаб.

Според ФАО до 2027 г. се очаква световното производство на зърнени култури да се увеличи с 13%. Производството на пшеница се очаква да нарасне от 750 млн. тона през 2018 г. до около 833 млн. тона през 2027 г. с по-голям растеж в Индия (20 млн. тона), следвана от Европейския съюз (12 млн. т), Руската федерация (10 млн. т) и Турция (5 млн. т). По подобен начин се очаква потреблението на царевица да се увеличи с 16% до 2027 г. Така нарастващото производство на зърнени култури и зърнени храни, заедно с нарастващия фокус върху производителността и ефективността на земеделските стопанства би увеличил търсенето на пръскачки, като по този начин ще подпомогне растежа им на пазара в световен мащаб през прогнозния период 2018-2025.

Освен това, нарастващата тенденция в съвременните земеделски практики също предлага изгодни перспективи за растеж. Въпреки това високите разходи, свързани със съвременната селскостопанска техника, са основният фактор, който възпрепятства растежа на пазара на пръскачки.

Преминаването от традиционни към съвременни земеделски техники ускорява необходимостта от пръскачки, като по този начин стимулира общия пазарен растеж. Увеличаването на внедряването на иновативна селскостопанска техника за спестяване на време и човешки ресурс също допринася за растежа на пазара. Той може да се разшири значително в Азиатско-тихоокеанския регион, поради субсидиите, разпределени от управляващите органи на развиващите се икономики в региона.

Търсенето на пръскачки нараства също благодарение на разработването на нови агрохимикали, които могат да бъдат прилагани чрез машините. Те намаляват риска от експозиция на химикали и осигуряват по-добра технология за прилагане на пестициди.

Глобалният пазар за пръскачки е разделен на седем ключови географски региона, които включват Северна Америка, Латинска Америка, Западна Европа, Източна Европа, Азиатско-тихоокеанския регион, Япония и Близкия Изток и Африка.

От географска гледна точка, Европа допринася най-много за пазара на селскостопански пръскачки. Холандия е един от най-известните производители на зеленчуци и цветя, така че тя е в основата на движението на европейския пазар. Като цяло пазарът в Европа се ръководи от необходимостта от по-добър добив на култури, който изисква използването на пръскачки.

Азиатско-тихоокеанския регион също се очертава като доминиращ пазар за пръскачки. Страни като Индия, Китай и Индонезия са основни земеделски страни в Азия. В Индия ще има търсене на пръскачки с нисък обем, тъй като има малки земеделски стопанства. Китай и Индонезия ще изискват пръскачки с голям обем. Азиатско-тихоокеанският регион е последван от Северна Америка, която е основен производител на пшеница, царевица и соя. Латинска Америка също е доходоносен пазар за пръскачки. Зелената революция я превърна в основен земеделски регион. Бразилия и Мексико ще бъдат важни страни за пазара на пръскачки.

Близкият изток и Африка изостават в селското стопанство. Но заради суровия климат и недостига на вода за напояване те се очертават като друг обещаващ регион. Условията налагат използването на ефикасни пръскачки за агрохимикали за добър добив на реколтата. Все пак страни като Израел, Южна Африка и Нигерия доказаха развитието на селското стопанство, така че има възможност да се разшири пазарът на пръскачките в този регион.

Въз основа на типа, пазарът на селскостопанските пръскачки може да бъде сегментиран в електрически, горивни и ръчни пръскачки. Смята се, че горивният сегмент представлява основен дял от пазара, поради по-високата му ефективност.

Електрическият сектор се очаква да бъде нововъзникващ сегмент поради нарастващия брой нововъведения в подобряването на добива на пръскачките. Много селски райони в развиващите се икономики като Китай и Индия са свидетели на бързо развитие в предоставянето на електроенергия в селските райони.

Следователно перспективите за доставчиците на електрически селскостопански пръскачки изглеждат положителни в близко бъдеще в Азиатско-тихоокеанския регион.