Идеята да се оползотворява дъждовната вода съвсем не е нова. Тя е възобновяем безплатен природен ресурс, подобно на слънчевата енергия, и мнозина успешно се възползват от него.

Има поне три важни причини да я използвате и вие:

. Осигурявате си допълнителни количества качествена вода за поливане на градината.

. Намалявате чувствително разходите за питейна вода.

. Спестявате си постоянното преовлажняване на основите на къщата заедно с всички нежелани последици -овлажняване на стените и мухъл, слягане на сградата с неизбежните напуквания на мазилката и т.н.

Каква система за събиране на дъждовната вода ви е нужна

Каква точно да е системата, зависи от целите, за които ще използвате водата. Ако просто искате да отдалечите влагата от основите на сградата, ще ви свърши работа голям съд, който ще събира директно водата от улуците. За да я използвате за поливане, ви е достатъчно да поставите бидона на поставка (около метър висока). Така няма да е необходима помпа, ще поливате благодарение на естествения напор на водата. Задължително е съдът да е непрозрачен и да го държите плътно захлупен. Това няма да позволи в него да се развиват водорасли, да падат листа и боклуци, да се въдят комари и да се давят различни животинки.

Когато нямате кладенец или друг водоизточник наблизо, си пригответе по-голям съд или цистерна. Можете да го закопаете край къщата. В случая ще ви е нужна помпа. Ще ви трябва и филтър за почистване на водата, влизаща в резервоара.

Най-сложни са системите за събиране и съхранение на дъждовна вода за битови цели. Те са оборудвани с филтри за фино пречистване. Водата в тях може да замени използването на питейната за тоалетната, прането, чистенето, поливането, понякога дори и за къпането. А точно за тези цели отива повече от половината от изразходвания ресурс в едно домакинство.

При тях е предвидено отделянето или предварителното филтриране на първия паднал дъжд, който събира праха и нечистотиите от покрива, терасите и другите водосборни повърхности. Имат и други екстри, осигуряващи чистотата и качеството на водата.

Общи изисквания при оползотворяването на дъждовната вода

Каквато и система да предвидите, има няколко общи положения, с които трябва да се съобразите:

* Редовно почиствайте улуците. Задължително ги покрийте с мрежа. Големината трябва да е такава, че да пропуска безпрепятствено водата и да задържа листа, треви, боклуци и мръсотии.

* Резервоарът трябва да има преливник и възможност при нужда да се оттича към канализацията или дренажен канал. Ако има вероятност през зимата да замръзва, ще трябва да го източвате.

* Не става за използване дъждовната вода, която пада върху покрития, съдържащи олово, мед, азбест и други токсични съставки.

* Колко са скъпи тези системи? Най-простите не струват почти нищо. Дали инвестицията за по-сложните е оправдана, зависи колко е остра нуждата ви от вода, какви обеми са ви нужни и колко са ви близки екологичните идеи.